Grčka i dalje u recesiji, o novim merama štednje u četvrtak

Grčka i dalje u recesiji, o novim merama štednje u četvrtak

Grčka je počela 2017. godinu padom BDP-a, posle 2016, u kojoj nije zabeležen rast, saopštio je danas grčki statistički zavod Elstat.

BDP je smanjen za 0,1 odsto u prvom kvartalu u odnosu na četvrto tromesečje 2016., navodi Elstat.

Grčka zavisi od međunarodne pomoći od 2010. godine i da bi dobila sredstva morala je u više navrata da smanji plate i poveća poreze tokom prethodnih sedam godina. Produbljena recesija izbrisala je četvrtinu privrede, a svaki četvrti zaposleni ostao je bez posla.

Skupština bi u četvrtrak trebalo da se izjasni o novim merama štenje u zamenu za novu tranšu pomoći za period 2019-2020. Aktuelne mere štednje biće na snazi do 2018.

Nove mere štednje predviđaju nova povećanja poreza i smanjenja penzija zbog čega su vodeći sindikati za sredu najavili generalni štrajk.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Energoprojekt ugovorio posao na projektu Ada Mall vredan 17,6 milona evra
Next TUI: Manji neto gubitak u prvoj polovini poslovne godine

You might also like

Makroekonomija

Srbija: Strana ulaganja premašila 2,6 milijardi evra

Sudeći po učinku države na ozdravljenju srpske ekonomije u 2016. godini, ekonomisti tvrde da je njen doprinos rastu ukupnih investicija sasvim solidan.

Makroekonomija

EU: Osam zemalja ima veliki budžetski deficit

Evropska komisija upozorila je danas osam zemalja evrozone da rizikuju da prekrše pravila zbog velikih budžetskih deficita.

Makroekonomija

Teret negativnih kamata banke prebacuju na klijente?

Nemačka centralna banka je zabrinuta zbog mogućeg uvođenja negativnih kamata i na depozitne račune štediša u bankama, izjavio je danas član upravnog odbora Deutsche Bundesban, Andreas Dombret.