Kineska kompanija nudi zaposlenima bonus ako smršaju

Kineska kompanija nudi zaposlenima bonus ako smršaju

Jedna kineska kompanija započela je program kojim finansijski nagrađuje zaposlene koji smršaju, a sam šef kompanije nije sposoban da oslabi.

Program je pokrenula firma Xi’an Jingtian Investment Consulting iz Shaanxi provincije, kojim nagrađuje svakog zaposlenog sa 100 juana (14 dolara) za svaki kilogram koji izgube.

Program mesečnog mršavljenja, promovisan kao „zdravlje i gubitak kilograma“, pokrenut je u martu. Minimalna masa koju bi zaposleni trebalo da izgube da bi se kvalifikovali za nagradu je tri kilograma.

Zaposlena Zhou Wei kaže da se do sada više od polovine zaposlenih kandidovalo za nagradu i da su zaradili mesečne „nagrade za mršavljenje“.

Ona je izgubila 20 kilograma za dva meseca i zaradila 2.000 juana bonusa. Osim što je promenila režim ishrane, Zhou je počela i da vežba kako bi ubrzala „topljenje“ kilograma.

Šef kompanije Wang Xuebao

naglasio je da su rezultati programa daleko nadmašili njegova očekivanja.

„Bio sam uznemiren zato što su zaposleni u kompaniji, uključujući i mene, stalno sedeli i nisu se dovoljno kretali, tako da smo bili većinom gojazni. Kroz program gubitka težine, možemo formirati novu kulturu rada i podstaći zdravu konkurenciju“, kaže on.

Wang Xuebao, međutim, nije uspeo da smrša uprkos tome što je on kreator inicijative.

Korisnici interneta u Kini šale se na račun tog programa, ali stručnjaci ukazuju na opasnosti koje bi mogle da izazovu institucionalizovane dijete ili vežbanja.

Politika mršavljenja ove firme poslednji je primer kineskog pokušaja kontrole ljudskog izgleda. Mnogi Kinezi su pod društvenim pritiskom da održe „idealnu“ liniju, dok stručnjaci upozoravaju da je to nedostižno za većinu.

Trendovi na društvenim mrežama pokazuju opsednutost Kineza za „idealnom linijom“, tako da su česti postovi sa ženama koje porede obim struka sa papirom A4 formata, ili veličine zgloba sa novčanicom od sto juana…

Izvor: GdeInvestirati/Novosti
Previous Hong Kong nova prestonica luksuznih nekretnina
Next Beograd na vodi - novi kej i bulevar

You might also like

Lifestyle

Rusija osniva kockarsku zonu u Sočiju

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je potpisao ukaz o osnivanju kockarske zone “Krasnaja Poljana” u Sočiju.

Društvo

Prosečna plata u Srbiji u novembru 47.575 dinara

Prosečna neto zarada bez poreza i doprinosa u Srbiji isplaćena u novembru ove godine iznosila je 47.575 dinara i za 1,5 odsto je nominalno i realno bila veća nego prethodnog

Politika

Ministar Dušan Vujović podneo ostavku

Ministar finansija Dušan Vujović podneo je ostavku. Ova informacija potvrđena je „Politici“ iz dva nezavisna izvora iz Vlade Srbije.