Wall Street: Najlošija nedelja u skoro mesec dana

Wall Street: Najlošija nedelja u skoro mesec dana

Američke berze su poslovale protekle nedelje sa najslabijim rezultatima u skoro mesec dana, što je uglavnom posledica političke neizvesnosti nakon što je Donald Tramp otpustio direktora FBI Džejmsa Komija.

Komi je odigrao ključnu ulogu u prošlogodišnjim predsedničkim izborima u SAD na kojima je Tramp porazio Klinton. Prošlog jula, on je ocenio da je Klinton bila “izuzetno nesmotrena” u baratanju mejlovima u domenu nacionalne bezbednosti dok je bila državna sekretarka, ali da nije potrebno podići nikakvu krivičnu optužnicu protiv nje.Krajem oktobra, neposredno pre izbora, Komi je rekao da ponovo otvara istragu zato što je FBI otkrio mejlove Klinton na Vinerovom kompjuteru.

Investitori strahuju da bi Tramp zbog ovog slučaja mogao izgubiti političku podršku republikanaca u Vašingtonu što bi dovelo u pitanje njegove ekonomske planove, koji uključuju smanjenje poreza i podsticanje državne potrošnje.

Indeks Dow Jones je u petak oslabio 0,1%, na 20.896,61 poena, a S&P 500 0,2%, na 2.390,90 poena. Nasdaq indeks je, naprotiv, zaradio 5,27 poena, odnosno 0,09%, zatvorivši sedmicu na 6.121,23 poena.

Na nedeljnom nivou Dow Jones i S&P 500 indeksi su pali 0,5% odnosno 0,4 odsto, dok je Nasdaq indeks ojačao 0,3%, što je njegova četvrta uzastopna sedmica u pozitivnoj teritoriji.

Investitore su razočarali i slabiji nego što se očekivalo podaci o potrošnji Amerikanaca i kvartalni poslovni rezultati nekoliko trgovačkih lanaca.

Trgovačkim lancima Macy′su i Kohl′su, koji su dan ranije objavili slabije nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate, juče su se pridružili J.C. Penney i Nordstrom.

Zbog pada prodaje tih trgovačkih lanaca, cena akcije J. C. Penneya potonula je skoro 14%, a Nordstroma više od 10 odsto.

Na slabost potrošnje Amerikanaca ukazuje i podatak o rastu prometa u trgovini na malo u aprilu za 0,4 odsto na mesečnom nivou, što je slabiji podatak nego što su analitičari očekivali.

Obzirom da je potrošnja najsnažniji pokretač rasta američke privrede, nakon ovog podatka smanjila su se nadanja da će se rast najvećee svetske ekonomije ubrzati u drugom tromesečju, nakon podbačaja u prvom.

“Brojke su ponovno slabe, čini se da ljudi ne troše više, uprkos rastu zaposlenosti i dohotka. To zabrinjava”, kaže Stephen Massocca, potpredsednik u “Wedbush Securities”.

Kako su splasnule nade u ubrzanje rasta privrede, tako su splasnula i očekivanja o ubrzanju tempa povećanja kamatnih stopa američke centralne banke.

Zato su se juče pod pritiskom našle akcije banaka, koje su u proseku pale 0,45 odsto, a značajnije je, 0,65 odsto, pao i industrijski sektor.

S druge strane, predsednik filijalle Fed-a u Filadelfiji, Patrick Harker, smatra da je američka privreda dovoljno jaka i da se može “nositi” sa još dva povećanja kamata u ovoj godini.

Izvor:Agencije
Previous Ponedeljak poslednji dan za uplatu druge rate poreza na imovinu
Next Srbija na 18. mestu liste najjeftinijih zemalja za život

You might also like

Berza

Ovo su trenutno najprecenjenije i najpodcenjenije valute

Kineski juan je, prema metodologiji izračunavanja vrednosti valuta Deutsche Banke, trenutno najprecenjenija valuta na svetu.

Berza

Beogradska berza: Nastavljen silazni trend NIS-a, Aerodrom i Komercijalna banka blago porasli

Državne obveznice su i u utorak doprinele značajnom prometu na Beogradskoj berzi, dok je tržište neznatno oslabilo uz skroman promet.

Berza