Peking: Vučić se sastao sa Erdoganom

Peking: Vučić se sastao sa Erdoganom

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Pekingu sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom sa kojim je razgovarao o ekonomskoj saradnji dve zemlje i situaciji u regionu, kao i zajedničkim infrastrukturnim projektima.

Vučić je izrazio zadovoljstvo sve većim interesovanjem turskih investitora, kao i širenjem postojećih kapaciteta kompanija koje već posluju u Srbiji.

Istakao je da su ekonomski odnosi dve zemlje sve bolji i da je neohodno raditi na održavanju tog trenda.

Premijer je Erdoganu zahvalio što podstiče turske kompanije da svoj kapital investiraju u Srbiji, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

“Srbija je veoma važna za mir i stabilnost regiona Zapadnog Balkana, i ako nemamo zajedničke granice, mi smatramo Srbiju susedom. Imamo veoma dobre odnose, ali se nadam da ćemo tu saradnju proširiti na svim poljima”, istakao je Erdogan.

On je uputio i zvaničan poziv premijeru Vučiću da odmah po preuzimanju predsedničke funkcije, poseti Tursku.

Erdogan je istakao da će ta poseta doprineti razvoju odnosa dve zemlje na najvišem nivou.

“Mi podstičemo naše kompanije da investiraju u Srbiji, vidimo da te investicije rastu”, zaključio je Erdogan.

Zahvalio je premijeru Vučiću što podržava turske kompanije u Srbiji i naglasio da bi trebalo raditi više na zajedničkim infrastrukturnim projektima, kao što su aerodorm “Lađevci” u Kraljevu i auto-put Tutin-Novi Pazar-Sjenica.

Dogovoreno je potpisivanje sporazuma o punoj slobodi trgovinskih odnosa između Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, koji će se potpisati u Beogradu u narednim mesecima.

Vučić je započeo posetu Kini gde će učestovati na Forumu “Jedan pojas, jedan put”. Premijer Srbije će imati bilateralne susrete sa kineskim rukovodstvom, kao i sastanke sa predstavnicima kineskih kompanija.

Izvor:RTS
Previous Europol istražuje globalni sajber napad; Pogođene evropske bolnice, železnice, banke...
Next Ove nacije najviše zalaze u lični prostor

You might also like

Politika

Predsednik EK odgovorio na pismo Vučića: I članice EU i kandidati da poštuju obaveze

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić potvrdila je za Tanjug da je predsednik EK Žan KLod Junker (Jean-Claude Juncker) odgovorio na pismo premijera Srbije Aleksandra Vučića i da je u pismu

Geopolitika

Forbs: Vašington i Brisel očekivali da Srbi ćute i pristojno pate

Politika Vašingtona prema Balkanu nikada nije imala smisla jer su SAD želele da očuvaju neke nacije u zajedništvu, druge da razdvoje, dok su istovremeno neke slučajeve etničkog čišćenja osuđivali, a

Politika

Bombaš samoubica detonirao bombu ispred konzulata SAD u Saudijskoj Arabiji

Bombaš samoubica poginuo je nakon što je detonirao bombu blizu konzulata Sjedinjenih Američkih Država u Džedi, gradu u Saudijskoj Arabiji, navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova ove države.