Evropske berze: Berzanski indeksi zabeležili blaži rast

Evropske berze: Berzanski indeksi zabeležili blaži rast

Na evropskim berzama u petak su najznačajniji akcijski indeksi blago ojačali, zahvaljujući rastu cena akcija u farmaceutskom sektoru i novim vestima o aktivnostima na području spajanja i akvizicija.

Indeks STOXX 600 vodećih evropskih akcija bio je u blagom plusu od 0,1 odsto tokom prepodneva. Sredinom nedelje dostigao je novi najviši ivo od avgusta 2015. godine, zbog solidne sezone kvartalnih poslovnih izveštaja i popuštanja zabrinutosti na političkom planu.

Londonski FTSE indeks oko podneva je bio na dobitku od gotovo 0,2 odsto, na 7.400 bodova, a frankfurtski je indeks DAX dostigao 12.723 boda, ojačavši 0,1 odsto. Pariski indeks CAC ostao je gotovo nepromenjen, na 5.382 boda.

Najveći pojedinačni dobitnik bio je britanski farmaceutski div AstraZeneca, sa skokom cene akcija od 4,5 odsto, a poduprla ih je dobra vest u vezi kliničkih testiranja novoga leka.

To je podstaklo rast cena akcija drugih kompanija iz evropskog farmaceutskog sektora, podigavši evropski indeks farmaceutskih akcija za 0,8 odsto.

Na strani značajnijih pojedinačnih dobitnika isticala se i nemačka firma za internet usluge United Internet, sa skokom cena akcija od devet odsto, nakon što je objavila da planira kupinu većinskog udela u mobilnom operateru Drillisch kako bi stvorila jačeg konkurenta na nemačkom tržištu telekomunikacionih usluga.

Ravnoteža indeksima bile su akcije kompanija iz sektora luksuzne robe, predvođene grupom Richemont čijim je akcijama cena oštro pala nakon što je izvestio o padu neto dobiti, razočaravši ulagače koji se u očekivali bolje rezultate.

Akcije Richemonta, vlasnika Cartiera, pojeftinile su pritom za 5,6 odsto, a nakon što je grupa takođe upozorila da će prodajno okruženje ostati nestabilno.

Uprkos razočaravajućim podacima značajne grupe iz sektora luksuznih roba, rezultati poslovanja kompanija u Evropi od početka su sezone objave poslovnih izveštaja iznenađujuće dobri, s obzirom da je 67 odsto od onih dosad objavljenih nadmašilo očekivanja, prema podacima Thomson Reutersa.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Srbija bi mogla da proizvodi hranu za preko 50 miliona ljudi
Next Imovina preduzeća Danica čeka novog vlasnika

You might also like

Berza

Beogradska berza: Goša najprometnija akcija, Belex u blagom minusu

Poslednji trgovački dan u nedelji doneo je ukupnu realizaciju u trgovanju od 332,4 miliona RSD (2,8 miliona EUR), a gro prometa su zauzele državne obveznice.

Svetske berze

Azijske berze zabeležile skok, evro ojačao

Na azijskim su berzama u četvrtak cene akcije dostigle najviše nivoe u mesec dana, zahvaljujući novim rekordima na Wall Streetu, ohrabrujućim pokazateljima iz kineske ekonomije i uverenju ulagača da će

Berza

Evro danas 118,59 dinara

Dinar danas prema evru ima približno istu vrednost kao u utorak i zvanični srednji kurs je 118,5948 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).