Cene nafte porasle, podršku pružio pad američkih zaliha

Cene nafte porasle, podršku pružio pad američkih zaliha

Cene nafte približile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima nivou od 51 dolara, poduprte službenim podacima iz SAD-a koji su pokazali veliki pad zaliha sirove nafte, a dodatno je trgovce ohrabrio znatno smanjeni saudijski izvoz u azijske zemlje.

Na londonskom tržištu cena barela je porasla 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50,92 dolara. Juče je zaključila trgovanje u plusu 1,49 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 75 centi višoj ceni, od 48,08 dolara. Juče je zaključio trgovanje u plusu 1,45 dolara.

Glavni pokretač tržišta su bile američke zalihe sirove nafte, koje su se prema službenim podacima američke vlade u prošloj nedelji smanjile za čak 5,2 miliona barela. Time su službeni podaci potvrdili trend koji je u utorak naznačio izveštaj Američkog instituta za naftu (API).

“Zalihe (u SAD-u) pale su u prošloj nedelji više od pet miliona barela, najviše u godinu dana, i čini se da se konačno počinje osećati uticaj smanjenja proizvodnje koje sprovodi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC)”, konstatuje Greg McKenna iz brokerske kuće AxiTrader.

OPEC i pojedini nezavisni proizvođači, uključujući Rusiju, odlučili su u prvoj polovini godine da smanje proizvodnju za gotovo 1,8 miliona barela dnevno kako bi smanjili prekomerno snabdevanje. Proizvodnja je smanjena prema dogovoru ali su izostale naznake značajnijeg smanjenja ponude budući da su proizvođači štitili mnoge ključne kupce, posebno u Aziji.

Nakon što je cena barela krajem prošle nedelje pala ispod 50 dolara za barel, proizvođači su ocenili da moraju nešto preduzeti, tumače analitičari.

Tako je Saudijska Arabija izvestila azijske prerađivače da će smanjiti isporuke prvi pua otkada je u januaru stupio dogovor o smanjenju proizvodnje. Saudijski Aramco smanjiće u junu pošiljke namenjene azijskim kupcima za oko sedam miliona barela.

“Ključno je raspoloženje i percepcija. Trenutno na tržištu prevladava percepcija da OPEC-ovo smanjenje proizvodnje napokon postiže željeni učinak”, rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Članice OPEC-a sastaće se 25. maja kako bi razmotrile proizvodnu politiku u drugoj polovini godine a većina analitičara očekuje da će grupa nastaviti da smanjuje snabdevanje do kraja godine.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cena barela referentne korpe njegove nafte u utorak iznosila 47,31 dolar, te je za 58 centi viša u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Jeremy Rifkin: Evropa će prestići SAD
Next Beogradska berza: NIS nagrađen za dobre poslovne rezultate

You might also like

Berza

Beogradska berza: Najveći dnevni skok zahvaljujući obveznicama

Domaće tržište akcija danas je zabeležilo najveći skok od 7. aprila, a ponovo su dužničke državne hartije dale veliki doprinos ukupnom prometu. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, skočio je 1,4% na

Svetske berze

Snažan rast akcija u prošloj nedelji, londonski FTSE100 ojačao 7,1 odsto

Cene akcija na svetskim berzama u prošloj su nedelji nadoknadile skoro sve gubitke nastale neposredno nakon odluke građana Velike Britanije od 24. juna da napuste Evropsku uniju.

Svetske berze

Wall Street: Skok indeksa, ekonomski rast ubrzan

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija porasle, dok je Nasdaq indeks dostigao novi rekordni nivo, jer su ulagače ohrabrili podaci o bržem rastu američke ekonomije nego što se