Wall Street: Nasdaq na rekordnom nivou zahvaljujući Appleu

Wall Street: Nasdaq na rekordnom nivou zahvaljujući Appleu

Na Wall Streetu je u utorak u mirnom trgovanju S&P 500 indeks skliznuo s rekordnog nivoa zbog pada energetskog sektora, dok je Nasdaq dostigao novi rekord zahvaljujući usponu cene akcije Applea.

Dow Jones oslabio je 0,17 odsto, na 20.957 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,10 odsto, na 2.396 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,29 odsto, na rekordnih 6.120 bodova.

Na tržištima je vrlo mirno nakon što je Emmanuel Macron pobedio na francuskim predsedničkim izborima jer je uklonjen rizik od daljih previranja u EU.

Uz to, sezona objava kvartalnih izveštaja američkih kompanija je pri kraju, pa nema vesti koje bi znatnije pokrenule tržišta.

„Zarade kompanija su poboljšane, a najavljena poreska reforma ima veliku ulogu. Zašto biste u tim okolnostima prodavali akcije”, objašnjava Bruce Bittles, strateg u firmi Robert W. Baird & Co.

Od 8. novembra, kada je Donald Trump pobedio na predsedničkim izborima, S&P 500 indeks snažno je porastao i dostigao rekordni nivo jer je Trump najavio smanjenje poreza i povećanje državne potrošnje.

Međutim, juče je S&P 500 skliznuo s rekordnog nivoa jer su cene akcije pale u sedam od 11 najvažnijih sektora tog indeksa.

Pritom su zbog pada cena nafte najviše pale cene akcije u energetskom sektoru, za 0,86 odsto.

S druge strane, Nasdaq indeks dostigao je novi rekordni nivo, zahvaljujući rastu cena akcije u tehnološkom sektoru.

Pritom je cena akcije Applea porasla za 0,6 odsto, na 154 dolara, pa je taj tehnološki gigant postao prva kompanija u svetu s tržišnom vrednošću većom od 800 milijardi dolara.

Na evropskim berzama su cene akcije juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,57 odsto, na 7.342 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,43 odsto, na 12.749 bodova, a pariski CAC 0,28 odsto, na 5.398 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Halkbank: Snažan rast profitabilnosti u prva tri meseca 2017.
Next Azijske berze nastavljaju trodnevni rast

You might also like

Berza

Wall Street: Skočile bankarske akcije

Finansijskom sektoru idu u prilog očekivanja da će američka centralna banka uskoro povećati ključne kamatne stope.

Svetske berze

Azijske berze: Deveti uzastopni dnevni pad

Posledica je to novih naznaka usporavanja rasta najvećih svetskih ekonomija.

Berza

Produktna berza: Rast prometa, kukuruz dominirao

Protekla nedelja je donela rast prometa, kako količinskog tako i vrednosnog.