Nemačka: Pad industrijske proizvodnje i spoljnotrgovinskog suficita

Nemačka: Pad industrijske proizvodnje i spoljnotrgovinskog suficita

Industrijska proizvodnja i spoljnotrgovinski suficit Nemačke u martu su blago opali, mada je ukupno gledano najveća evropska ekonomija imala snažan prvi kvartal.

To pokazuju preliminarni podaci nemačke Kncelarije za statistiku, Destatisa.

Industrijska proizvodnja je u martu, prilagođena cenovnim, sezonskim i kalendarskim faktorima, bila niža za 0,4 odsto nego u februaru, navodi se u saopštenju Destatisa, a prenosi agencija France presse.

Analitičari su u anketi istraživačke kompanije FactSet predviđali nešto veći pad nakon neočekivano velikog skoka u februaru.

Istovremeno, spoljnotrgovinski suficit Nemačke lagano se smanjio na 19,6 milijardi evra (21,4 milijarde dolara), pokazuju prvi podaci Destatisa.

To je za 1,5 procenata manje od februarskog trgovinskog viška u iznosu od 20 milijardi evra, budući da je rast uvoza u martu nadmašio rast izvoza.

“Ekonomska situacija u industriji je ojačala u prvom tromesečju ove godine. Industrijske naružbine i indikatori ekonomske klime upućuju na nastavak pozitivnih trendova”, saopštilo je nemačko Ministarstvo privrede.

Zvanični podaci o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) Nemačke za prvi kvartal biće objavljeni u petak.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Bitcoin na novom rekordu
Next Energoprojekt: Skupština akcionara 16. juna, dividenda 20 dinara po akciji

You might also like

Tema dana

Predstavnici MMF-a u Beogradu: RTB Bor, Petrohemija, Resavica, neke od teških tema

Predstavnici delegacije Međunarodnog monetarnog fonda pozdravili su danas u razgovoru sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem dobre rezultate Vlade Srbije u prva četiri meseca ove godine, posebno makroekonomsku stabilnost i fiskalni

Makroekonomija

Vučićeva inicijativa o uspostavljanju Carinske unije na Balkanu

Za ekonomije Zapadnog Balkana, integracija trgovine i transporta je najdirektnija putanja za napredak, ocenjuje premijer Srbije Aleksandar Vučić u projektu kojim inicira uspostavljanje Carinske unije u tom regionu.

Makroekonomija

Kina najavila dublje ekonomske i finansijske reforme

Kina će produbiti ekonomske i finansijske reforme i dodatno otvoriti svoje tržište za strane investitore dok prelazi iz ekonomije koja brzo raste u privredu čiji je napredak zasnovan na kvalitetu, rekao