Wall Street: Tržišta miruju nakon francuskih izbora

Wall Street: Tržišta miruju nakon francuskih izbora

Na Wall Streetu se u ponedeljak trgovalo mirno jer nije bilo vesti koje bi značajnije podstakle tržište, dok je VIX ′indeks straha′ pao na na najniži nivou od 1993. godine nakon pobede Emmanuela Macrona na francuskim predsedničkim izborima.

Dow Jones ojačao je 0,03 odsto, na 21.012 bodova, kao i Nasdaq indeks koji je dostigao 6.102 boda, dok je S&P 500 ostao gotovo nepromenjen na rekordnih 2.399 bodova.

S tržišta je uklonjen jedan od rizika nakon pobede Emmanuela Macrona u drugom krugu predsedničkih izbora sa 66 odsto glasova birača, dok je liderka krajnje desnice Marine Le Pen, koja je najavljivala referendum o izlasku Francuske iz evrozone i EU, dobila 34 odsto.

Pobeda 39-godišnjeg bivšeg bankara donela je veliko olakšanje ulagačima koji su strahovali od još jedne pobede populizma nakon glasanja o izlasku Velike Britanije iz EU-a i trijumfa Donalda Trumpa na američkim predsedničkim izborima.

No, to se na tržištima očekivalo i već je ugrađeno u cene akcija, kažu analitičari, stoga se juče trgovalo mirno.

Međutim, VIX ′indeks straha′ Čikaške berze opcija pao je 7,6 odsto, na 9,77 bodova, najniži nivo od 1993. godine.

To pokazuje da ulagači ne osiguravaju svoje portfelje od pada cena akcija jer procenjuju da su rizici splasnuli.

“Ostajemo pozitivni u vezi tržišta akcija jer je nivo njegove otpornosti povišena”, kaže Bill Northey, direktor u Private Client Group of U.S. Bank.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procene rasta zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromesečju na 14,4 odsto na godišnjem nivou, dok su pre početka sezone objava rezultata očekivali rast od 10,1 odsto.

Ostane li tako do kraja sezone objava kvartalnih izveštaja, biće to najveći skok zarada američkih kompanija od 2011. godine.

I na evropskim berzama se juče trgovalo mirno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,05 odsto, na 7.300 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,18 odsto, na 12.694 boda, a pariski CAC 0,91 odsto, na 5.382 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća od 15. do 19. maja na Beogradskom sajmu
Next Azijske berze: Oprezna trgovina, evro pao

You might also like

Berza

Wall Street pod pritiskom, najveći pad u energetskom sektoru

Na Wall Streetu je u ponedeljak S&P 500 indeks skliznuo s najvišeg nivoa u pet meseci, što je najviše posledica pada cena nafte zbog čega su se pod pritiskom našle

Svetske berze

Cene nafte padaće početkom 2018.

Nema razloga za očekivati da će cene nafte povećati dobitke tokom prvog tromesečja 2018. godine, saopštili su energetski stratezi za CNBC.

Berza

Globalna tražnja zlata porasla 21 odsto u prvom tromesečju

Neizvesnosti u globalnoj ekonomiji i previranja na finansijskim tržištima snažno su pojačali tražnju zlata, bez nagoveštaja da apetiti investitora za plemenitim metalom popuštaju, objavio je Svetski savet za zlato.