Holandija: Otvoren jedan od najvećih vetroparkova u svetu

Holandija: Otvoren jedan od najvećih vetroparkova u svetu

Jedan od najvećih svetskih vetroparkova na moru sa 150 vetroturbina pušten je u rad u Severnom moru oko 85 kilometara od severne obale Holandije, objavio je direktor preduzeća Gemini.

Vetropark bi trebalo da zadovoljava energetske porebe milion i po stanovnika, odnosno 785.000 domaćinstava, sa punim kapacitetom od 600 megavata.

“Zvanično smo ušli u operativnu fazu”, rekao je direktor Gemini vetroparka Matijas Hag.

Hag je rekao da će se samo iz ovog vetroparka isporučiti 13 odsto obnovljivih energija koje se potroše u Holandiji, i 25 odsto energije vetra.

Holandija je u velikoj meri zavisna od fosilnih goriva, iz kojih se dobija 95 odsto energije u toj zemlji, pokazao je vladin izveštaj 2016, a plan je da se ovaj udeo znatno smanji.

Ovaj projekat vredan 2,8 milijardi evra osmišljen je 2010. godine, a u projektu su učestvovali i kanadska kompanija za obnovljive energije Nordlend power, kao i nemačka grupa Siemens Wind Power koja je proizvela turbine, holandska inžinjerska firma za ofšor projekte Van Ord i kompanija za preradu otpada HVC.

Izvor: GdeInvestirati/N1
Previous Sankcije Rusiji najteže pogodile američke naftne kompanije
Next Banjaluka: Bum na tržištu nekretnina

You might also like

Kompanije

“Ryanair” smanjuje cenae karata i do 9 odsto

Irski niskobudžetni avioprevoznik “Ryanair” poručio je, uz objavu poslovnih rezultata, da bi cene karata za letove na pojedine destinacije mogaoda smanji i do 9 odsto, s obzirom na pojačanu konkurenciju

Kompanije

NIS danas isplaćuje dividendu

Naftna industrija Srbije (NIS) isplatiće dividende iz prošlogodišnje dobiti danas, saopštio je Centralni registar hartija od vrednosti Srbije.

Prehrambena industrija

Reckitt Benckiser želi da preuzime Mead Johnsona

Britanski prozvođač robe široke potrošnje Reckitt Benckiser pregovara o preuzimanju američkog proizvođača hrane za novorođenčad Mead Johnsona, objavile su nedavno dve kompanije.