Azijske berze nastavljaju trodnevni pad

Azijske berze nastavljaju trodnevni pad

Na azijskim berzama u petak cene akcija su pale treći dan zaredom, što je najviše posledica pada cena sirovina, dok je evro ojačao jer je smanjen strah u vezi francuskih predsedničkih izbora.

Berzanski indeksi u Singapuru, Šangaju, Australiji i Hong Kongu bili su oko 7,30 sati u minusu između 0,3 i 1,2 odsto, dok se na japanskoj i južnokorejskoj berzi danas zbog praznika ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 0,4 odsto, skliznuvši treći dan zaredom.

Pad cena akcija ponajviše je posledica pada cena sirovina, što je pritisnulo rudarski i energetski sektor.

Po padu prednjače cene nafte zbog naznaka da OPEC i drugi veliki proizvođači neće preduzeti drastičnije korake kako bi se smanjio jaz između prevelike proizvodnje i nedovoljno snažne potražnje.

Lanjski dogovor o smanjenju proizvodnje nije dao očekivane rezultate, a veći rez proizvodnje ne treba očekivati, kažu analitičari.

Nakon što je juče pala više od 4 odsto, jutros je cena barela na američkom tržištu skliznula daljih 3 odsto, na 44,15 dolara, najniži nivo od polovine novembra.

Na londonskom je tržištu cena barela jutros oslabila daljih 2,8 odsto, na 47,05 dolara.

“Malo je verovatno da će se smer tržište brzo preokrenuti. Tržišta nafte suočena su s još nekim negativnim pokazateljima, kao što su na primer izveštaji o daljem rastu broja bušotinskih postojenja u SAD-u”, navode analitičari ANZ-a u belešci klijentima.

Pod pritiskom su i druge sirovine. Tako je cena rude čelika u Kini jutros pala gotovo 7 odsto, nakon što je već juče potonula 8 odsto zbog strahova da je ponuda prevelika, a potražnja nedovoljno snažna.

Iz istog je razloga cena bakra skliznula na najniži nivo u četiri meseca.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će u petak biti objavljeni izveštaji o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utiče na tržište jer najviše utiče i na odluke američke centralne banke o monetarnoj politici.

Nakon dvodnevne sednice, u sredu su čelnici Feda poručili da je tržište rada snažno i da su temelji koji podržavaju rast potrošnje i dalje solidni.

Iz tih poruka ulagači su zaključili da Fed ostaje pri svom planu da do kraja godine još u dva navrata poveća ključne kamatne stope. Tako se na tržištu novca procenjuje da postoji više od 70 odsto izgleda da će Fed povećati te kamate već u junu.

Budu li podaci o zapošljavanju dobri, porašće očekivanja o povećanju kamata u junu. Budu li loši, ta će očekivanja splasnuti, kažu analitičari.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da je u aprilu u SAD-u broj zaposlenih povećan za 185.000, nakon što je mesec dana pre porastao za 98.000.

A na valutnim je tržištima evro ojačao jer su ulagači sve sigurniji da će u drugom krugu francuskih predsedničkih izbora u nedelju favorit tržišta Emmanuel Macron uverljivo pobediti čelnicu krajnje desnice Marine Le Pen.

Zahvaljujući tome, jutros se kurs evra kreće oko 1,0980 dolara, najviše nivoe u poslednjih šest meseci, dok je juče u ovo doba iznosio 1,0890 dolara.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na japansku, pa je njena cena jutros skliznula na 112,20 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 112,80 jena.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Velika ponuda, cene hrane pale treći mesec za redom
Next Evropske berze prate pad naftnih sirovina

You might also like

Berza

Beogradska berza: Nastavljen pozitivni trend, NIS i Impol Seval najprometniji

Pozitivni trend na Beogradskoj berzi nastavljen je i u petak, treći dan uzastopno.

Berza

Dinar je danas oslabio, kurs 118,77

Dinar je danas oslabio za 0,2 odsto prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji kurs je 118,7742 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Berza

Dinar oslabio, danas 123,27 dinara za jedan evro

Dinar je oslabio 0,2 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za danas iznosi 123,2692 dinara za jedan evro.