Facebook: Prihodi skočili 49 odsto, akcije pale

Facebook: Prihodi skočili 49 odsto, akcije pale

Facebook je u prvom tromesečju ostvario prihode od 8,03 milijarde dolara, 49 odsto više nego u istom lanjskom razdoblju, a iako je i dobit snažno porasla, cena akcije najveće svetske društvene mreže znatno je pala.

Prema u sredu objavljenom poslovnom izveštaju, čista dobit Facebooka dostigla je u proteklom kvartalu 3,06 milijardi dolara, što je 76,6 odsto više nego godinu dana pre.

Prihodi firme od oglašavanja porasli su za više od 50 odsto, na 7,86 milijardi dolara. Pritom prihodi od oglašavanja na mobilnim uređajima čine oko 85 odsto ukupnih prihoda Facebooka, dok su pre godinu dana činili 82 odsto ukupnih prihoda.

Oglašivači preusmeravauju novac iz televizijskog u oglašavanje na web i mobilnim platformama, a Facebook je jedna od firma koja od toga ima najviše koristi, iako je na mobilnom video tržištu suočen sa žestokom konkurencijom Snapchata i YouTubea, koji takođe svakodnevno privlače milione posetioca.
Prema procenama analitičke firma eMarketer, Facebook bi ove godine od mobilnog oglašavanja mogao ostvariti prihode od oko 31,9 milijardi dolara, što bi bilo 42 odsto više nego lani.

Pritom bi udeo te društvene mreže na svetskom tržištu mobilnog oglašavanja trebao dostići 22,6 odsto, a predvodi Alphabetov Google s udelom od 35 odsto, procenjuje eMarketer.

Prema podacima iz poslovnog izveštaja, Facebook je na kraju prvog tromesečja imao 1,94 milijarde aktivnih mesečnih korisnika širom sveta, što je 17 odsto više nego godinu dana pre.

Dnevno je tu društvenu mrežu koristilo 1,28 milijardi korisnika, što je 18 odsto više nego godinu dana pre.

U izveštaju se navodi i da oko 70 miliona preduzeća u svetu sada ima svoju stranicu na Facebooku, koja se smatra ključnom za predstavljanje malih i srednjih preduzeća, pri čemu ta društvena mreža sada ima više od 5 miliona aktivnih mesečnih oglašivača, dok ih je na kraju 2015. godine bilo 2,5 miliona.

“Ovo je dobar početak 2017.”, poručio je u saopštenju osnivač i izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg.

Iako su poslovni rezultati bolji nego što su analitičari očekivali, cena akcije Facebooka pala je u sredu u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta za više od 2 odsto, skliznuvši s rekordnog nivoa od 153 dolara, dostignute dan pre.

Posledica je to zabrinutosti ulagača jer je firma ponovo poručila da će se rast prihoda ove godine verovatno značajno usporiti zbog ograničenog broja oglasa koje Facebook može prikazati korisnicima a da ih ne odvrati od korišćenja mreže.

Izvor: Agencije
Previous Azijske berze pale, dolar ojačao
Next Rusi u Vranju: Posao u fabrici za 1.000 radnika

You might also like

Svetske berze

Snažan rast cena nafte, Putin veruje da će biti postignut dogovor o zamrzavanju proizvodnje

Cene nafte u ponedeljak su snažno porasle podstaknute izjavom ruskog predsednika Vladimira Putina da će njegova zemlja podržati dogovor o zamrzavanju proizvodnje nafte, te da će takav dogovor “najverovatnije” biti

Berza

Wall Street: S&P 500 ojačao, Apple vredi 1.000 mlrd dolara

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks porastao, zahvaljujući nastavku oporavka tehnološkog sektora, pri čemu je Apple postala prva kompanija u svetu s tržišnom vrednošću od 1.000 milijardi dolara.

Kompanije

Aerodrom zabeležio snažan rast broja putnika tokom jula

Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ tokom jula ove godine imao je 589.159 putnika, što je rast od četiri odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, saopštila je ova kompanija.