Volkswagen: Dobit skočila 44 odsto u prvom kvartalu

Volkswagen: Dobit skočila 44 odsto u prvom kvartalu

Nemački proizvođač automobila Volkswagen saopštio je danas da je u prvom tromesečju povećao dobit za 44 odsto, nakon što je uložio napore da prevaziđe skandal sa lažiranim podacima o izduvnim gasovima na testovima.

Dobit posle plaćenog poreza porasla je na 3,4 milijardi evra u prvom kvartalu 2017, sa 2,4 milijardi evra u istom kvartalu prošle godine.

Prihodi su porasli za 10 odsto – na 56,2 milijardi evra.

Takođe je zabeležen porast dobiti istoimenog brenda Volkswagen. Glavni brendovi Volkswagen Grupe pored marke Volkswagen uključuju luksuzne modele Audi i Porsche, kao i Škodu, Seat i Lamborgini.

Kompanija je saopštila da je poboljšan rezultat zbog strožih kontrola troškova, kao i prodaje profitabilinijih modela i povoljnih pomaka deviznog kursa.

Počinju da se vide rezultati smanjenja troškova posle strukturnih promena uvedenih posle skandala koji je izbio 2105. godine. Među promenama je bolji nadzor razvojnog sektora, odustajanje od neprofitabilnih modela i bolje osluškivanje i reagovanje na potrebe tržišta, preusmeravanjem na druge modele ili druge regione.

Kazne i troškovi povezane sa skandalom smanjile su količinu gotovog novca, međutim finansijski direktor Frank Witter rekao je da Volkswagen grupa i dalje ima “jaku finansijsku osnovu” iako je ove godine čeka još izdataka vezano za skandal oko izduvnih gasova. Neto keš firme pao je za 3,9 milijardi evra na 23,6 milijardi evra.

Kompanija je potvrdila da joj je ciljana dobit za celu godinu šest do sedam odsto.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Evropske berze: Najveći pad akcija u poslednjih 20 meseci
Next Rast BDP-a Srbije u prvom kvartalu 2017. jedan odsto

You might also like

Kompanije

Predstavnici EK informisani o prodaji Železare

Evropska komisija dobila je dokaz da državna pomoć Železari Smederevo ne prelazi 50 odsto investicije kineske kompanije He Steel. U ponedeljak će biti potpisan ugovor o privatizaciji.

Kompanije

Nemački lanci Aldi i Lidl u pohodu na američko tržište

Nemački trgovinski lanac Aldi objavio je u nedelju da namerava da uloži 3,4 milijarde dolara u širenje na američkom tržištu, što uključuje povećanje broja trgovina na 2.500 do 2022. godine.

Saobraćaj

Tesla 3: Šta govori podatak o 325.000 automobila prodatih za 3 dana  

Tesla Motors je odlučio da napravi model električnog automobila koji će po ceni od 35.000 dolara moći da priušti mnogi. Po broju prodatih vozila u pretprodaji, može se steći utisak