Wall Street: Indeksi podstaknuti dobrim poslovnim rezultatima

Wall Street: Indeksi podstaknuti dobrim poslovnim rezultatima

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, dok je Nasdaq dostigao novi rekordni nivo zahvaljujući rastu cena akcija u tehnološkom sektoru.

Dow Jones ojačao je 0,03 odsto, na 20.981 bod, dok je S&P 500 porastao 0,06 odsto, na 2.388 bodova, a Nasdaq indeks 0,39 odsto, na rekordnih 6.048 bodova.

Novi istorijski najviši nivo Nasdaq indeksa zahvaljuje se rastu cena akcija tehnoloških kompanija, kao što su Comcast, PayPal i Intuit, nakon što su objavile bolje kvartalne poslovne rezultate nego što su analitičari procenjivali.

Za očekivati je da će Nasdaq u petak nastaviti rasti, s obzirom da su u produženom trgovanju nakon zatvaranja tržišta cene akcija Alphabeta, krovne kompanije Googlea, i Amazona skočile više od 4 odsto, zahvaljujući odličnim poslovnim rezultatima.

U tekućoj sezoni objava kvartalnih poslovnih rezultata velika većina kompanija izvešćuje o boljim nego što se očekivalo zaradama.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procene rasta zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromesečju na 12,4 odsto na godišnjem nivou, dok su pre početka sezone objava rezultata očekivali rast od 10,1 odsto.

Ostane li tako do kraja sezone objava kvartalnih izveštaja, bio bi to najveći skok zarada američkih kompanija od 2011. godine.

“Većina ulagača očekivala je ubrzanje rasta zarada kompanija i to se realizuje. Uprkos svim zabrinutostima oko geopolitičkih rizika i sporog rasta ekonomija, tržište reaguje na poboljšanje zarada kompanija”, kaže Michael Arone, strateg u firmi State Street Global Advisors.

I dok su u tehnološkom sektoru cene akcija znatno porasle, u energetskom su pale za 1,1 odsto, što je posledica pada cena nafte za 0,8 odsto jer se ulagači plaše da se jaz između prevelike proizvodnje i nedovoljno snažne potražnje na smanjuje kao što se očekivalo.

Na evropskim berzama su cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,71 odsto, na 7.237 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,23 odsto, na 12.443 boda, a pariski CAC 0,31 odsto, na 5.271 bod.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Demonstranti u Makedoniji upali u parlament
Next Azijske berze pale, dolar pred nedeljnim gubitkom

You might also like

Svetske berze

Wall Street: Pritisak zbog tržišta rada i biotehnološkog sektora

Najveća američka agencija za zapošljavanje, ADP, u sredu je izvestila da je u aprilu u privatnom sektoru otvoreno 156.000 novih radnih mesta, manje od očekivanih 196.000 i najmanje u tri

Svetske berze

Wall Street: Dow Jones u padu osmi dan zaredom

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija pale, pri čemu je Dow Jones indeks oslabio osmi dan zaredom, jer ulagači pokušavaju da saznaju kako će poraz predsednika SAD-a Donalda Trupma

Svetske berze

Evropske berze u skoku nakon dvodnevnog pada

Na evropskim berzama u sredu ujutro cene akcija su porasle, nakon dva dana pada, a najviše su ojačali finansijski i industrijski sektor zahvaljujući boljim nego što se očekivalo rezultatima kompanija.