Velika Britanija: Rastuće cene pogađaju domaćinstva

Velika Britanija: Rastuće cene pogađaju domaćinstva

Privredni rast u Britaniji iznosio je 0,3 odsto na početku godine, što je najniža stopa od prva tri meseca 2016. godine, saopšteno je iz Nacionalne kancelarije za statistiku.

U saopštenju se navodi da se usporen rast u periodu od januara do marta najviše odnosi na sektor usluga, koji je pao na 0,3 odsto, u odnosu na 0,8 odsto krajem 2016. godine.

U poslednjem kvartalu 2016. godine, društveni bruto proizvod povećan je za 0,7 odsto, piše “Financial times”.

Ekonomisti su očekivali usporen rast društvenog bruto proizvoda jer su potrošači smanjili potrošnju zbog rastuće inflacije.

Chris Williamson, glavni ekonomista u “IHS Markit” rekao je da je poruka sasvim jasna.

“Početak godine je obeležen najslabijim rastom jer su rastuće cene počele da pogađaju domaćinstva”, rekao je on.

Glavna kočnica u uslužnoj industriji, na koju otpada oko 78 odsto privrede, dolazi iz hotela, restorana i sektora distribucije, koja je zabeležila pad od 0,5 odsto.

Situacija je slična u građevinskom sektoru sa povećanjem od 0,2 odsto u prva tri meseca, nakon jedan odsto rasta u prvom kvartalu 2016. godine.

Industrijska proizvodnja beleži rast od 0,3 odsto, sa povećanjem u proizvodom sektoru za 0,5 odsto zahvaljujući povećanju proizvodnje motornih vozila, dok je poljoprivredni sektor umanjen za 0,3 odsto u prvom kvartalu sa rasta od jedan odsto u poslednjem kvartalu 2016. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Srna
Previous Raspisan konkurs za direktore javnih preduzeća čiji je osnivač Opština Inđija
Next Raspisan konkurs za direktora Jugoimporta

You might also like

Makroekonomija

Makedonija: Uprkos političkoj krizi, investicije 105,7 miliona evra

U prvom kvartalu, uprkos do sada najvećoj političkoj krizi u Makedoniji, strane investicije dostigle su 105,7 miliona evra, a odliv iz zemlje iznosi 65 miliona evra.

Najvažnije vesti

Rast BDP-a u prvom kvartalu 4,5 odsto

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prethodne godine iznosio je 4,5 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Makroekonomija

Grčka: Novi krug razgovora sa kreditorima

Grčke vlasti počele su novi krug pregovora o merama štednje s međunarodnim kreditorima.