Evropske berze: Trgovina na oprezu uoči novih ekonomskih pokazatelja

Evropske berze: Trgovina na oprezu uoči novih ekonomskih pokazatelja

Na evropskim berzama u petak ujutro trguje se oprezno uoči objave niza važnih ekonomskih pokazatelja, a ulagači ne žele znatnije menjati pozicije i zbog geopolitičkih rizika.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati u minusu 0,1 odsto, nakon što je juče oslabio 0,2 odsto, skliznuvši s najviših nivoa u 20 meseci.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati na gubitku 0,20 odsto, na 7.223 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,15 odsto, na 12.427 bodova. Pariski CAC ojačao je 0,05 odsto, na 5.274 boda.

Nakon znatnog rasta tih indeksa početkom nedelje, ulagači su jutros na oprezu zbog geopolitičkih rizika.

Američki predsednik Donald Trump kazao je sinoć da je moguć veliki sukob sa Severnom Korejom zbog njenog nuklearnog programa, ali da bi više voleo da se pronađe diplomatsko rešenje.

Trump je, takođe, kazao da želi ponovno pregovarati o trgovinskom sporazumu s Južnom Korejom, što analitičari vide kao još jedan potez Trumpa prema protekcionizmu.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će danas biti objavljeni izveštaji o bruto domaćem proizvodu (BDP) u prvom tromesečju u SAD-u, Britaniji i Francuskoj, kao i inflaciji u evrozoni.

Podršku tržištima pruža rast cena nafte nakon nekoliko dana pada. Jutros je cena barela na londonskom tržištu ojačala 1,2 odsto, na 52,05 dolara, a na američkom 1,1 odsto, na 49,55 dolara.

No, od početka nedelje cene ′crnog zlata′ i dalje su u minusu oko 0,2 odsto.

I na azijskim berzama jutros se trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 9,30 sati bio u minusu 0,15 odsto. Stoga je njegov dobitak od početka nedelje ublažen na 1,7 odsto.

I na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros pao, za 0,3 odsto, na 19.196 bodova. No, u celoj ovoj nedelji skočio je 3,1 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Azijske berze pale, dolar pred nedeljnim gubitkom
Next Srbija: Rok za prijavu poreza na prihode veće od 2.285.064 dinara 15. maj

You might also like

Berza

Beogradska berza: Trgovanje proteklo u senci Brexit-a, ali bez većih posledica

Poslednji dan u sedmici na globalnim tržištima protekao je u senci britanskog referenduma, pa su i indeksi Beogradske berze zabeležili negativne vrednosti.

Berza

Beogradska berza: Veliki promet Metalca

Juče je zabeležena nešto veća investiciona aktivnost na tržištu akcija, pre svega zahvaljujući gornjomilanovačkom Metalcu (MTLC).

Berza

Dinar jači 3,2 odsto nego pre godinu

Dinar će sutra ojačati prema evru za 0,1 odsto u odnosu na petak i zvanični srednji devizni kurs biće 119,3322 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.