Američke zalihe nafte zadržale cene ispod 52 dolara

Američke zalihe nafte zadržale cene ispod 52 dolara

Cene nafte zadržale su se u sredu na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 52 dolara, zakočene podatkom o rastu američkih zaliha koji potpiruje sumnju u uspeh nastojanja OPEC-a da smanji jaz između ponude i potražnje.

Na londonskom tržištu je cena barela nakon podneva ostala gotovo nepromenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 51,84 dolara. Značajnijih promena nije bilo ni na američkom tržištu gde se barelom trgovalo po 49,32 dolara.

Raspoloženje na tržištima prigušio je izveštaj Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo rast zaliha sirove nafte u prošloj nedelji za 897.000 barela. Analitičari su očekivali njihov pad za 1,7 miliona barela. Značajno su porasle i zalihe benzina, što je neuobičajeno za ovo doba godine.

“Budu li podaci američke vlade na istom tragu, to će opravdati raširenu zabrinutost zbog tvrdokorno visokih zaliha nafte u članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i signalizovati zastoj u globalnom procesu smanjivanja jaza između ponude i potražnje”, upozoravaju analitičari savetodavne kompanije PVM.

Američka vlada objavit će službene podatke o zalihama tokom dana.

Protivtežu američkim podacima pružila je izjava saudijskog ministra energetike Khalida al-Faliha da je zainteresovan za razgovore OPEC-a i nezavisnih proizvođača o stabilizaciji cena. Te su dve grupe obećale smanjiti proizvodnju za 1,8 miliona barela dnevno u prvoj polovini godine a pojedine su zemlje naznačile da bi mogle nastaviti smanjivati proizvodnju i u drugoj polovini godine.

Ta će tema biti na dnevnom redu OPEC-ova majskog sastanka.

Odvojeno je OPEC danas izvestio da je cena barela referentne korpe njegove nafte u utorak iznosila 49,21 dolar, što znači da je bila 43 centa niža nego prethodnog dana trgovanja.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Pesak je materijal koji se najviše eksploatiše
Next Wall Street: Objava poreske reforme zabrinula ulagače

You might also like

Berza

Dinar bez promene, srednji kurs 118,0295

Dinar će i danas imati gotovo istu vrednost prema evru kao juče i zvanični srednji kurs iznosiće 118,0295 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze

Wall Street: Indeksi pod pritiskom zbog pada cena nafte

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi skliznuli s rekordnih nivoa, a među najvećim gubitnicama bile su akcije energetskog sektora jer su cene nafte oštro pale.

Berza

Wall Street: S&P 500 indeks nastavlja da niže rekorde

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 dostigao novi rekordni nivo, kao i Nasdaq indeks, jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko trgovačkih