Justin Smirk: Pad cena rude gvožđa ispod 50 dolara u 2018.

Justin Smirk: Pad cena rude gvožđa ispod 50 dolara u 2018.

Cena rude gvožđa će naredne godine pasti ispod 50 dolara po metričkoj toni, jer zalihe nastavljaju da rastu, prema proceni ekonomiste australijske banke Westpac banking corp, Justina Smirka.

„U trećem tromesečju ove godine, cena rude gvožđa će pasti na prosečnih 62 dolara i na 59 dolara u poslednjem ovogodišnjem kvartalu, pre nego u 2018. godini padne na minimum od 41 dolara”, izjavio je Smirk.

Takav pad cena će, kako je dodao, verovatno prouzrokovati rasprodaju zaliha.

„Kako se zalihe budu nagomilavale a cene padale, ljudi će se zapitati da li je mudro da drže zalihe”, rekao je Smirk u intervjuu za njujoršku agenciju „Bloomberg”, prenosi Tanjug.

Nakon kolebljive prošle nedelje, spot cena rude gvožđa je u petak u kineskom lučkom gradu Ćingdao porasla za 4,4 odsto na 68,22 dolara po toni.

Prosečna cena te sirovina, koja je u februaru dostigla 94,86 dolara, iznosila je u prva tri meseca ove godine 86 dolara, a u tekućem kvartalu 72 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Bez povećanja PDV-a na pekarske proizvode
Next Kompanije Vital i Viktoria oil novčano kažnjene od strane Komisije za zaštitu konkurencije

You might also like

Svetske berze

Wall Street: Skok indeksa posle pet dana pada

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi porasli, zahvaljujući korekciji cena akcija nakon pet dana pada i nadi ulagača da će Britanija ostati u Evropskoj uniji.

Berza

Wall Street blago porastao, tehnološki sektor stabilan

Na Wall Streetu su u sredu indeksi berza blago porasli, pri čemu se tehnološki sektor stabilizovao, dok je energetski oslabio.

Svetske berze

Wall Street: Indeksi zabeležili pad drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija pale, ponajviše u trgovačkom sektoru, pa se Dow Jones indeks dodatno odmakao od psihološki važnog nivoa od 20.000 bodova.