Dolar oslabio i prošle sedmice

Dolar oslabio i prošle sedmice

Na svetskim valutnim tržištima dolar je oslabio i prošle sedmice, druge zaredom, jer su splasnula očekivanja o ubrzanju rasta američke privrede.

Kurs evra prema američkoj valuti porastao je prošle sedmice 1,10 %, na 1,0730 dolara. U odnosu na japansku valutu, dolar je ojačao, za 0,4 %, na 109,10 jena.

Ipak, dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, prošle sedmice je pao oko 0,7 %, na 99,91 bod.

Slabost dolara posledica je niza podataka koji ukazuju na stabilan, ali ne i impresivan rast američke privrede, a to umanjuje izglede da će Američka centralna banka ubrzati tempo povećanja kamata.

Dolar je, naime, krajem prošle godine snažno rastao jer je predsednik SAD-a Donald Trump najavljivao smanjenje poreza i povećanje državne potrošnje, što bi podstaklo brži rast privrede i inflacije, a to bi navelo Fed na ubrzanje tempa povećanja kamata.

Ipak, sve je više sumnji u ta Trumpova obećanja, iako je on najavio objavu konkretnijih planova o smanjenju poreza za kompanije i građane.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Aleksandar Vulin: Socijalno preduzetništvo razvojna šansa Srbije
Next Divčibare dobijaju zabavni park i biciklističke staze, projekat vredan 10 miliona dinara

You might also like

Berza

Evropske berze prate rast Wall Streeta

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cene akcija su porasle, prateći uzlazni trend na azijskim tržištima i Wall Streetu, a podršku im pruža i oporavak cena nafte te sirovina.

Berza

Azijske berze: Kineske brige režu indekse

Na većini azijskih berzi u sredu su cene akcija pale drugi dan zaredom jer ulagače zabrinjavaju slabost kineske ekonomije i pad cena nafte.

Berza

Dinar jača u ponedeljak – 122,1076 dinara za evro

Dinar će u ponedeljak, 19. juna, ojačati prema evru za 0,1 odsto u odnosu na petak i zvanični srednji kurs će iznositi 122,1076 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.