Azijske berze: Dolar stabilan, trgovina na oprezu

Azijske berze: Dolar stabilan, trgovina na oprezu

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje oprezno, a podršku tržištima pružaju stabilizacija cena sirovina i dobri ekonomski pokazatelji.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,3 odsto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Australiji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,4 odsto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,1 odsto.

Na početku trgovanja taj je indeks bio u minusu jer je ulagače na oprez naveo jučerašnji pad cena akcija na Wall Streetu nakon slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija i oštrog pada cena nafte.

No, jutros su se cene sirovina i nafte ponešto oporavile. Na američkom je tržištu cena barela porasla 0,65 odsto, na 50,75 dolara, nakon što je juče potonula gotovo 4 odsto, što je bio njen najveći dnevni pad od početka marta.

Pozitivno na azijska tržišta utiču i dobri ekonomski pokazatelji. Japanski izvoz porastao je u martu 12 odsto u odnosu na isti lanjski mesec.

To je već četvrti mesec zaredom kako izvoz raste, što podržava teze o ubrzanju rasta treće po veličini svetske ekonomije.

Jutros su, nakon nekoliko dana pada, porasle i cene akcija u Šangaju i Hong Kongu, no analitičari su ipak oprezni.

“Uprkos tehničkom odskoku na tokijskom tržištu, osnovni trend izbegavanja rizika nije se promenio. U svetu je i dalje prisutno puno neizvesnosti”, kaže Hiroyuki Nakai, strateg u Tokai Tokyo Reserch Center.

Geopolitički rizici, uključujući napetost između SAD-a i Severne Koreje, kao i predstojeće predsedničke izbore u Francuskoj i parlamentarne u Britaniji, već danima drže ulagače na oprezu.

“S obzirom na rizike povezane s predsedničkim izborima u Francuskoj i zabrinutost u vezi Severne Koreje, ulagači se drže podalje tržišta”, kaže Fan Cheuk Wan, strateg u HSBC Private Bank.

I na valutnim tržištima vlada oprez, pa se dolar nije znatnije oporavio od pada prethodnih dana, iako su se prinosi na američke obveznice ponešto odmaknuli od najnižih nivoa u pet meseci, na koje su skliznuli u utorak.

Taj pad prinosa bio je posledica sumnji ulagača da će predsednik SAD-a Donald Trump ispuniti obećanja o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje.

Stoga su splasnula očekivanja o ubrzanju rasta američke ekonomije i inflacije, a stoga i o ubrzanju tempa povećanja kamata Feda.

Jutros se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 108,90 jena, nedaleko od najnižeg nivoa od novembra, dok je juče u ovo doba iznosio 108,45 jena.

Američka je valuta stabilna i u odnosu na evropsku, pa se cena evra kreće oko 1,0730 dolara, kao i juče u ovo doba.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Indeksi pod pritiskom IBM-ovih rezultata
Next Za direktore 19 javnih preduzeća javilo se 177 kandidata

You might also like

Berza

Azijske berze u porastu, evro prati njihov rast

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija znatno porasle, prateći uspon Wall Streeta, dok je dolar u defanzivi jer američki Fed više nije jedina centralna banka koja poručuje da je era

Najvažnije vesti

Produktna berza: Žetva pšenice uvećala promet za tri i po puta

Ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje bio za tri i po puta veći u odnosu na prethodnu sedmicu dok je finansijska vrednost trgovane robe

Svetske berze

Wall Street: Geopolitičke napetosti spustile berze

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija pale nakon što je predsednik SAD-a Donald Trump poručio da će agresivno odgovoriti na svaku pretnju Severne Koreje.