Plate mogu da se isplaćuju i na ruke

Plate mogu da se isplaćuju i na ruke

Nijedan zakon naše države poslodavcima ne brani da radnicima zarade isplaćuju u kešu, ali retko ko to čini. Isplate u gotovini ne zabranjuje nijedan propis iz delokruga Narodne banke Srbije.

Poslednjih meseci država sve glasnije zove penzionere da odustanu od poštara i penzije počnu da primaju preko tekućih računa. Nijedan propis u Srbiji, međutim, najstarije građane, baš kao ni radnike, ne obavezuje da do svog novca dolaze preko banaka. I među zaposlenima sve je više onih koji bi svoju platu radije videli u koverti, a ne na računu. Tako bi izbegli bankarske troškove koji godišnje iznose najmanje 1.200 dinara.

Zaposleni su već zaboravili blagajne i redove pred vratima kada “krene” plata. Gotovinske isplate su još “žive” samo kod poslodavaca koji ne plaćaju poreze i doprinose na pun iznos plate, pa tako izbegavaju poreznike. Legalna, propisno oporezovana, plata “na ruke” izašla je iz mode, ali ne i iz zakona.

Zakonom o radu nije propisan način isplate zarade, odnosno nije propisano da se zarada mora uplatiti na tekući račun zaposlenog – rečeno je “Novostima” u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. – Pravilnikom o sadržaju obračuna zarade, odnosno naknade zarade je propisano da obračun zarade, “platni listić”, sadrži podatke o zaposlenom, uključujući i naziv banke i broj računa na koji se isplaćuje zarada. Ovo znači da poslodavci za zaposlene koji nemaju otvoren tekući račun u nekoj banci, koji su se izjasnili za isplatu zarade “na ruke”, ne popunjavaju ove podatke u “platnom listiću”.

Da ni po jednom zakonu za koji su oni nadležni, građani za prijem plata i penzija nisu obavezni da imaju otvorene tekuće račune, niti poslodavac i država smeju time da ih uslovljavaju, potvrdili su i u Narodnoj banci Srbije.

– Zakonom o platnim uslugama propisuju se vrste platnih usluga, među kojima je usluga otvaranja i vođenja platnog računa, kao i to ko može da pruža platne usluge. Na osnovu ovog zakona NBS je donela odluku kojom se propisuju bliži uslovi i način otvaranja, vođenja i gašenja tekućih računa. Ali navedenim zakonom i odlukom nije utvrđena obaveza da fizička lica moraju da otvore tekući račun u banci na koji će primati uplate zarade od poslodavca, niti drugi propisi NBS regulišu ovo pitanje – ističu u centralnoj banci.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca, za “Novosti” objašnjava da je jednostavnije iz ugla poslodavca da plate radnicima isplaćuju preko tekućih računa.

– U suprotnom, taj iznos bi dizali iz banke i time rizikovali da ih neko i opljačka – kaže Atanacković. – Transferom preko banaka zaobilaze ovu proceduru, a i većini radnika to više odgovara. Zaposleni žele da koriste kartice, podižu kredite. Moderne zemlje su skoro potpuno izbacile keš iz upotrebe.

Foto: www.novosti.rs

Foto: www.novosti.rs

FIRME MORAJU NA ŠALTER

S druge strane, Zakon o obavljanju plaćanja pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica koja ne obavljaju delatnost propisuje da građani mogu za izvršavanje platnih transakcija da imaju tekuće i druge platne račune. Tim zakonom propisano je da su preduzeća i preduzetnici dužni da otvore tekući račun kod banke, a da građani – mogu da imaju tekuće račune.

– Propisana obaveza pravnih lica i preduzetnika da novčane poslovne transakcije obavljaju preko tekućeg računa u funkciji je ostvarivanja planirane fiskalne politike, suzbijanja sive ekonomije i jačanja finansijske discipline – ističu u Ministarstvu finansija. – Za razliku od preduzeća i preduzetnika, ovim zakonom propisano je da fizička lica koja ne obavljaju delatnost mogu za izvršavanje platnih transakcija imati tekuće i druge platne račune kod pružalaca platnih usluga, utvrđenih zakonom kojim se uređuju platne usluge.

PENZIONERI SE OPREDELjUJU

Kada je o isplati penzija reč, prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, ne postoji zakonska obaveza da korisnici penzije moraju da imaju otvorene tekuće račune – rečeno je “Novostima” u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. – Korisnici penzije se dobrovoljno opredeljuju da li će penziju primati preko tekućeg računa, ili na kućnu adresu i u skladu s tim, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje im vrši isplatu penzije.

Izvor: Novosti
Previous Evropske berze: Naftni sektor pritiska berze
Next Pad kineskih nefinansijskih direktnih ulaganja u inostranstvu

You might also like

Najvažnije vesti

Island – najbezbednija zemlja na svetu

Analize Instituta za ekonomiju i mir (IEP) koji je sačinio Globalni indeks mira za 2017. (Global Peace Index 2017), pokazuju da se stanje mira u svetu blago popravilo u poslednjih

Tema dana

Vučić razgovara sa građanima, redovi ispred ulaza u Vladu Srbije od jutros

Premijer Aleksandar Vučić je u zgradi Vlade Srbije u Nemanjinoj 11 počeo razgovore sa građanima. Vučić je prve razgovore sa građanima počeo u 5.30 sati, a planirano je, kako je ranije

Društvo

Povraćaj PDV-a će ići kroz roditeljski dodatak

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je da će kroz projekat “Bebo, dobrodošla na svet”, na ime povraćaja PDV-a za kupljenu hranu i opremu za bebe, prosečan iznos povraćaja