Wall Street: Indeksi zabeležili veliki rast

Wall Street: Indeksi zabeležili veliki rast

Na Wall Streetu su u ponedeljak berzanski indeksi snažno porasli, pa je S&P 500 odskočio s najnižeg nivoa u dva meseca, a najviše su porasle cene akcija u bankarskom i tehnološkom sektoru.

Dow Jones porastao je 0,90 odsto, na 20.636 bodova, dok je S&P 500 skočio 0,86 odsto, na 2.349 bodova, a Nasdaq indeks 0,89 odsto, na 5.856 bodova.
Nakon oštrog pada krajem prošle nedelje, juče su indeksi nadoknadili sve te gubitke jer su ponešto splasnule geopolitičke napetosti u vezi Sirije i Severne Koreje.

“Nedelja je na tržištima počela u optimističnijem tonu jer tokom vikenda nije došlo do značajnijih geopolitičkih previranja”, kaže Peter Tuz, predsednik u firmi Chase Investment Counsel.

U četvrtak su cene akcija oštro pale jer ulagači nisu hteli reskirati uoči produženog prazničnog vikenda zbog napetosti u odnosima između SAD-a i Severne Koreje.
No, kako se u protekla tri dana ništa značajnije nije dogodilo u vezi tih odnosa, juče su ulagači najviše kupovali akcije koje su se prošle nedelje našle pod najvećim pritiskom.

Tako su juče najviše skočile cene akcija u tehnološkom i bankarskom sektoru.
No, trgovalo se oprezno, na što ukazuje mršav obim trgovanja. Na američkim su berzama vlasnika juče zamenile 5,3 milijarde akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 6,4 milijarde.

Ako ne dođe do značajnijeg rasta geopolitičkih napetosti, analitičari očekuju da će u narednim danima u fokusu ulagača biti poslovni rezultati kompanija, s obzirom da je prošle nedelje započela sezona objava kvartalnih finansijskih izveštaja.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromesečju ostvarile 10,4 odsto veću dobit nego u istom lanjskom razdoblju, a da su njihovi prihodi u proseku porasli 7 odsto.
Na evropskim se berzama zbog praznika juče nije radilo.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Online prodavnice ugrožene zbog opasnog propusta
Next Azijske berze pale, dolar oslabio

You might also like

Svetske berze

Turska lira se oporavlja

Turska lira je u ponedeljak uspela nadoknaditi deo gubitaka zabeleženih nakon neuspelog pokušaja vojnog udara u zemlji.

Berza

Akcije Nintenda kupuju i u Srbiji

Akcije kompanije Nintendo skočile su naglo nakon izlaska nove igrice Pokemon Go. Ovaj rast iskoristilo je i nekoliko desetina građana Srbije. Nakon početnog talasa, cena akcije je pala na nivo

Berza

Evropske berze u skoku nakon dvodnevnog pada

Na evropskim berzama u sredu ujutro cene akcija su porasle, nakon dva dana pada, a najviše su ojačali finansijski i industrijski sektor zahvaljujući boljim nego što se očekivalo rezultatima kompanija.