Valutna tržišta: Skok turske lire nakon referendumskih rezultata

Valutna tržišta: Skok turske lire nakon referendumskih rezultata

Turska lira je u ponedeljak ojačala nakon što su građani juče na referendumu podržali ustavne promene koje daju veća ovlaštenja predsedniku države.

U prvim minutama po otvaranju tržišta u Istanbulu lira je porasla 2,5 odsto, na 3,6188 dolara, što je njen najveći “intraday” dobitak od 30 januara.

Na kraju dana u petak lirom se trgovalo po ceni 3,7376 lire za dolar.

Akcije na Istanbulskoj berzi su se takođe oporavile posle referenduma, skočivši za 0,74 odsto odmah po otvaranju tržišta.

Ustavne promene, koje daju veća ovlašćenja Erdoganu, uključujući imenovanje ministara i sudija Vrhovnog suda, mnogi investitori vide kao korak napred u povratku političke stabilnosti u zemlji, nakon neuspelog vojnog puča u zemlji.

“Tržište je verovatno zadovoljno zbog nastavka stabilnosti i smanjenja šansi za održavanjem prevremenih izbora”, kaže ekonomista istanbulske kompanije “BGC partners” Ozgur Altug.

Na referendumu u Turskoj na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, 51,3 odsto glasača je bilo za ustavne promene, dok je 48,3 odsto bilo protiv, saopštila je sinoć izborna komisija navodeći da se zvanični rezultati očekuju za 11 do 12 dana.

Većina investitora se kladila da će građani zaokružiti “da” (za ustavne reforme), jer je to, kako su istakli, najbolji način za povratak ekonomske i političke stabilnosti.

U Turskoj je i dalje na snazi vanredno stanje koje je uvedeno nakon prošlogodišnjeg pokušaja vojnog puča, a koje bi, prema nekim procenama, moglo biti produženo za još tri meseca.

Izvor:Agencije

Previous Iran otvorio pet novih faza u najvećem gasnom nalazištu u zemlji
Next Kurs dinara: U utorak 123,69 dinara za evro

You might also like

Preduzetništvo

6 razloga zašto je vaš e-mail ignorisan

Poslali ste dobro osmišljen e-mail, i nadate se da će odgovor uslediti pre ili kasnije. Ali posle tri dana se ništa ne dešava.

Berza

Dinar u ponedeljak jača prema evru

Dinar će u ponedjeljak, 11. septembra, ojačati prema evru za 0,2 odsto u odnosu na petak, i zvanični srednji kurs će iznositi 119,4342 dinara za evro, objavila je Narodna banka

Berza

Beogradska berza: Blok transakcija Nedić agrara doprinela prometu

Blagi oporavak tržišta akcija uz niske promete nastavljen je drugi dan zaredom. Indeks Belex15 ojačao je 0,4% na 622,4 poena, dok je redovni promet u trgovanju iznosio 5,8 miliona RSD