Oranice u Rumuniji i do pet puta jeftinije nego u Vojvodini

Oranice u Rumuniji i do pet puta jeftinije nego u Vojvodini

Srpski poljoprivrednici, pre svega oni koji žive u blizini granice sa Rumunijom, već su kupili ili bezecovali oranice u toj zemlji, pošto su neke i do pet puta jeftinije od vojvođanskih.

Kako je nezvanično potvrđeno, Rumuni su otvorili agenciju u Srbiji preko koje se može kupiti i uzeti u zakup poljoprivredno zemljište u toj državi, a zbog cene po hektaru od 2.000 do 2.500 evra, naši veliki paori su pohrlili tamo.

Među prvim kupcima zemlje u Rumuniji je, prema informacijama “Blica”, poljoprivrednik i političar iz pograničnog mesta u Banatu, koji je već uzeo prilično veliki posed.

Ipak, do oranica, koje se kupuju ili iznajmljuju samo u velikim blokovima, moći će da dođu uglavnom bogatiji, jer se radi o skupovima parcela veličine i više od 1.000 hektara.

Stojan Padejski iz udruženja poljoprivrednika “Banatska lenija” iz Kikinde kaže da je zemlja u Rumuniji, uz granicu, odličnog kvaliteta, da je čuo i za cenu, ali da ne poznaje nikoga ko je već pazario.

– Zemlja je čak i bolja sa one strane granice, ova uz rumunsku granicu verovatno spada u prvu klasu i na njoj se može sejati sve, od soje do kukuruza – kaže Padejski.

Poljoprivredni stručnjak Branislav Gulan kaže za “Blic” da je cena od 2.000 evra za hektar primamljiva, ako se uzme u obzir da zemlja u Vojvodini, na primer, kod Bečeja, koja je odličnog kvaliteta, a ne nalazi se u prvoj liniji uz magistralni put i kao takva je jeftinija, košta 8.000 evra za hektar.

– Rumunija se može porediti sa bivšom Jugoslavijom. To je oko 10 miliona hektara kvalitetne zemlje. Ta zemlja bolja je od one u Banatu, približna kvalitetu zemlje kod Bečeja, gde je daleko skuplja, od 8.000 evra, pa naviše, sve do 12.000 i 15.000 evra – kaže Gulan.

On smatra da najbolje šanse za kupovinu zemlje u Rumuniji imaju veliki srpski biznismeni.

– Ako uzmemo u obzir da je kod nas prosečna veličina njive 4,5 hektara, a tamo se radi o velikim parcelama, to će kupovati veliki. Cena je takva jer Rumuni nisu sve rasprodali, dobar deo su uzeli Italijani, ali još ima zemlje – objašnjava Gulan, koji dodaje da radna snaga ne bi trebala da bude problem.

Prema njegovim rečima, naši poljoprivrednici mogli bi radnu snagu unajmiti u Rumuniji, ali je to šansa i za naše ljude da odu u Rumuniju, koja je malo brže od nas prošla kroz tranziciju i rade.

Kako je reklo nekoliko sagovornika, rumunske oranice posebno su dobre za gajenje žita i suncokreta.

Zakup 20 evra po hektaru

Zakup njiva u Rumuniji višestruko je jefitniji nego u Vojvodini, gde su proteklih meseci znatno porasle cene na javnim nadmetanjima za zemlju. Hektar zemlje može se uzeti za 20 evra, preneo je specijalizovani portal “Agrosmart”, dok u Vojvodini cene idu i preko 500 evra, u zavisnosti od javnih nadmetanja.

Izvor:Blic
Previous Beogradska Ada Huja postaje izletište i stambeno-komercijalna zona
Next Turska: Većina građana podržala Erdoganove ustavne promene

You might also like

Nekretnine

Cene nekretnine u EU porasle u proseku 4 odsto na godišnjem nivou, u Mađarskoj 15,2 odsto

Cene nekretnina na nivou Evropske unije porasle su u prvom kvartalu 2016. godine 4 odsto, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, pokazuju podaci evropskog statističkog zavoda “Eurostat”.

Nekretnine

Predstavljen projekat povratničkog naselja za Srbe na severu Kosova i Metohije

Projekat izgradnje povratničkog naselja “Sunčana dolina” na severu Kosovu i Metohiji u kome bi trebalo da živi oko 1.500 povratnika, a čija izgradnja bi trebalo da počne uskoro, predstavljen je

Poslovni prostor

Italija: Rasprodaja nekretnina bivšeg penzionog fonda, aukcija krajem juna

Sicilijanski penzioni fond Cassa di Risparmio Vittorio Emanuele, poznatiji kao Sicilcassa najavio je aukcijsku prodaju nekretnina, ukupne površine 140.000 kvadratnih metara, vrednih preko 110 miliona evra.