Danas je Vaskrs

Danas je Vaskrs

Hrišćani širom sveta danas proslavljaju Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću.

Suštinu i načelo hrišćanske vere objasnio je Sveti apostol Pavle, čija je propoved osnažila i usmerila novozavetnu veru.

U pravoslavnim hrišćanskim crkvama se na Vaskrs otvaraju Carske dveri na oltaru, čime se simbolično ukazuje da je Isus svojim vaskresenjem pobedio tamu i smrt i otvorio rajska vrata i put spasenja čitavom ljudskom rodu.

Prema jevanđeljima, događaj se zbio na grobu Hristovom, a radosnu vest je ženama mironosicama, “Mariji Magdaleni i drugoj Mariji”, saopštio arhangel Gavrilo.

“A lice njegovo bijaše kao munja i odjelo njegovo kao sneg”, zapisao je jevanđelist Matej opisujući arhangela Gavrila koji sedi na “grobnom kamenu” i pokazuje prstom na prazan grob.

“Ne bojte se vi, jer znam da Isusa raspetoga tražite. Nije ovde, jer ustade kao što je kazao”, zapisano je u Jevanđelju po Mateju, a slično i u drugim jevanđeljima, koja se završavaju porukama nove vere čiju propoved nastavljaju Hristovi apostoli.

Prema odlukama Nikejskog sabora (325. godine), koje do danas poštuju sve pravoslavne crkve, Vaskrs treba slaviti u prvu nedelju punog meseca posle prolećne ravnodnevice, ali obavezno posle jevrejske Pashe.

Prema hrišćanskom predanju, Isus je umro u dane Pashe pa se u nekim jezicima ovaj naziv zadržao i za praznik njegovog vaskrsenja. Poznato je takođe da su rođenje Isusa Hrista, njegovo stradanje i vaskresnje najavili starozavetni proroci koji će, kako propoveda hrišćanstvo, opet doći da najave njegov drugi dolazak među ljude.

U knjizi Otkrivenja Jovanovog, kojom se završava Novi zavet, ti proroci su Ilija i Enok i njihov ponovni dolazak među ljude i stradanje treba da najavi novi dolazak Hristov, kome se nadaju hrišćani.

Simbol obnavljanja prirode i života

Vaskrs je, dakle, pokretan praznik, koji se određuje prema prirodnom kalendaru i uvek se vezuje za nedelju sa odstupanjem od 35 dana – od 4. aprila do 8. maja.

Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja, se prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena, koja je u Rim došla sa porukom o vaskrsenju.

Jaje je simbol obnavljanja prirode i života i kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju.

Vernici, po ustaljenoj tradiciji, vaskršnja jaja boje na Veliki petak, kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su naše misli upućene na događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja, od ljudi, na Golgoti i Jerusalimu.

Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove “čuvarkuća”.

Na pravoslavnim vaskršnjim ikonama i freskama slika se arhangel Gavrilo na grobnom kamenu, a najlepša predstava sačuvana je u manastiru Mileševi kraj Prijepolja, zadužbini srpskog kralja Vladislava iz 1234. godine, koja je proglašena za sliku prethodnog milenijuma.

Vaskrs hrišćani slave tri dana, pa su u kalendaru SPC crvenim slovom obeleženi Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

U SPC pravoslavni vernici razmenjuju pozdrave – Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!

patrijarh-irinejPatrijarh Srpski: Neka sa Vaskrsom vaskrsne i Srbija

Neka sa ovim praznikom Vaskrsa vaskrsne i Srbija, i vasceli srpski rod, kako su govorili naši narodni pesnici, istakao je je u Uskršnjoj poslanici poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej i naglasio da je “raspeto Kosovo i Metohija neodvojivi deo Srbije”.

“Daj Bože da ljudi koji vode i čuvaju državu budu nadahnuti duhom Vaskrsenja i duhom vere u pobedu dobra nad zlom”, poručio je poglavar SPC.

Irinej je poželeo da Gospod daruje svako dobro hrišćanima i svim ljudima dobre volje, da bi “svi zajedno predokusili radost budućeg veka, radost vaskrsenja i večnoga života”.

On je pozdravio svu duhovnu decu u otadžbini i rasejanju i naglasio da se SPC moli da vaskrsli Gospod svima daruje radost vaskrsenja.

“Posebno pozdravljamo naš narod na raspetom Kosovu i Metohiji, neodvojivom delu Srbije, čije svetinje su čuvari ne samo srpskoga pravoslavlja, nego i hrišćanstva u Evropi”, ocenio je Irinej.

“Kosovo je bilo i ostaće naše, istakao je Irinej, jer Bog nije u sili, nego u pravdi, i moćan je da nam vrati ono što nam se na silu pokušava oduzeti”.

Irinej je naglasio da SPC brine o svojoj duhovnoj deci, bez obzira na to gde ona žive i “raspinje se sa svojim sinovima i kćerima da bi svi zajedno dostigli u Vaskrsenje”.

“Radujmo se sa radosnima i tugujmo sa onima koji tuguju, noseći bremena jedni drugih, jer ćemo tako ispuniti zakon Hristov”, pozvao je Irinej.

Držeći zapovesti Božje, objasnio je Irinej, mi izražavamo i potvrđujemo svoju ljubav prema Hristu, ali i prema svojim bližnjima.

Patrijarh smatra da je današnji svet “uveliko prihvatio drugu filosofiju, filosofiju širokog puta koji vodi u propast” i ukazuje da se hrišćanske vrline pokušavaju zameniti prividnim humanizmom i lažnom duhovnošću Dalekog Istoka.

“Živimo u vremenu kada se zlo pokušava proglasiti dobrom, a dobro zlom, greh pak, po rečima starca Pajsija Svetogorca, nečim modernim i prihvatljivim”, napominje Irinej.

Omladini se, prema njegovoj oceni, umesto primera vreline i čestitosti nude idoli i antiheroji, neposlušnost roditeljima i odbacivanje svakog autoriteta.

“Velika je odgovornost Crkve, ali i svih prosvetnih institucija ove zemlje, jer treba pomoći omladini da pronađe put autentičnog života i vaskrsenja”, naglašava Irinej.

Poglavar SPC upozorava i da u Srbiji svake godine umire po jedan veliki grad, zbog smrtnosti mnogo veće nego što je rađanje. Taj podatak je razlog za plač i ridanje, ali i alarm za uzbunu, predočio je Irinej, koji smatra da se mora nešto učiniti da se “taj put smrti zaustavi”.

“Čedomorstvo je svagda i svugde, pa i u našem narodu, smrtni greh koji vapije nebu, prestanimo ubijati svoju sopstvenu decu u utrobi”, poziva patrijarh i objašnjava da i ona imaju pravo na život i vaskrsenje.

Poglavar SPC pita gde su borci za ljudska prava da zaštite najslabije, “a to su još nerođena deca u utrobi svojih majki”.

Neka Srbija i sav svet, poručio je Irinej, ponovo postanu velika kolevka, “vratimo se veri u život, vratimo se Vaskrsenju”.

On je pozvao sve “koji su se iz nekog razloga odvojili od Jedne, Svete, Saborne i Apostolske Crkve da se vrate u njeno okrilje” i upozorio ne “strašan greh raskola i jeresi”.

“Oprostimo jedni drugima radi Vaskrsenja i ponovo postanimo braća u svetoj Crkvi, jedinoj Lađi spasenja”, ističe poglavar SPC patrijarh Irinej u Uskršnjoj poslanici.

Izvor:Agencije
Previous Stabilno tržište i realne cene podstakli tražnju nekretnina u Beogradu
Next Geopolitičke tenzije i Trampove izjave oslabile dolar

You might also like

Politika

Dačić otkazao učešće na sastanku ministara spoljnih poslova u Zagrebu

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otkazao je danas učešće na predstojećem neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova učesnika Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, koji će biti održan

Društvo

GIK: SNS osvojio 64 mandata, još tri liste prešle cenzus

Najviše glasova na lokalnim izborima u Beogradu osvojila je lista “Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd”, za koju je glasalo 45,60 odsto izašlih birača, pokazali su preliminarni rezultati Gradske

Društvo

Komercijalna banka izabrana za kreditiranje refinasiranja duga AP Vojvodine

Pokrajinska vlada je prihvatila informaciju o izboru Komercijalne banke ad Beograd za obezbeđenje kredita za refinansiranje dela javnog duga Autonomne pokrajine Vojvodine, koji je nastao u vreme prethodne Pokrajinske vlade.