Stabilno tržište i realne cene podstakli tražnju nekretnina u Beogradu

Stabilno tržište i realne cene podstakli tražnju nekretnina u Beogradu

Tržište nekretnina u Srbiji zabeležilo je rast u prošloj godini za oko 20 odsto, a kupci su, prema podacima agencija, stanove plaćali podjednako gotovinom i kreditima banaka.

„Cene kvadrata u Beogradu kreću se od 800 evra na periferiji grada do 1700 – 2500 evra za lokacije u užem centru i na lokaciji Novi Beograd“, kaže Dragan Jovanović iz agencije za promet nekretninama „Hedonia“. Prema njegovim rečima, u Beogradu se najviše traže porodični stanovi, ali i manji za izdavanje.

Jovanović smatra da je povećana tražnja za nekretninama posledica stabilnog tržišta i realnih cena.

„Zbog veće tražnje teško je očekivati dalji pad cena. Najniži nivo cena zabeležen je sredinom 2014. godine i od tada su u blagom porastu. Na boljim lokacijama cene su rasle i do 10 odsto“, tvrdi Jovanović.

Banke, sa druge strane, ukazuju na to da evropska međubankarska stopa (Euribor) koja je i dalje u minusu, utiče na niže kamatne stope a samim tim i na rast potražnje za stambenim kreditima. Societe Generale banka, koja je među liderima na tržištu, u toku 2016. godine odobrila je oko 25 odsto stambenih kredita više nego u prethodnoj godini.

Prema njegovim rečima, taj trend je nastavljen i u ovoj godini.

Societe Generale banka pripremila je specijalnu ponudu koja se odnosi na kredite sa varijabilnom kamatnom stopom od 2,95 odsto plus šestomesečni Euribor kao i na kombinovane kredite, kod kojih je na svake tri godine moguće menjati tip kamate, bez dodatnih troškova.

Tokom akcije, kombinovani stambeni krediti biće odobravani uz fiksnu kamatnu stopu u visini od 2,65 odsto, odnosno od 2,95 plus šestomesečni Euribor za kredit sa varijabilnom kamatnom stopom.

„Kod ovog tipa kredita, banka klijentu na svake tri godine omogućava da ponovo bira po kojoj kamati, fiksnoj ili varijabilnoj, će mu se obračunavati rate, a ta mogućnost važi tokom celog perioda otplate”, objašnjava Vučinić.

Ova banka od nedavno odobrava stambene kredite i samostalnim stručnjacima i freelancerima koji zaradu primaju preko paušalne agencije. U okviru paketa „Sinhro“, osim stambenih kredita klijenti mogu da koriste i druge dugoročne proizvode poput lizinga za vozila.

Izvor:Blic
Previous Pala zarada Vladimira Putina
Next Danas je Vaskrs

You might also like

Nekretnine

Nekretnine u SAD-u najviše kupuju Kinezi

U petogodišnjem razdoblju zaključno s prošlom godinom kineska ulaganja u stambene i komercijalne nekretnine u SAD-u premašila su 110 milijardi dolara.

Nekretnine

Prodaje se imovina preduzeća Napredak iz Kovina

Stečajni upravnik preduzeća Napredak iz Kovina oglasio je novu prodaju imovine javnim prikupljanjem ponuda.

Nekretnine

I dalje ima državnih stanova, jeftinih za otkup

Otkupna cena stanova u državnoj ili društvenoj svojini, kojih i dalje ima mnogo, značajno je povoljnija od tržišne.