Wall Street: Slabiji početak sezone objavljivanja zarada oslabio indekse

Wall Street: Slabiji početak sezone objavljivanja zarada oslabio indekse

Glavni indeksi američkih berzi u četvrtak su oslabili, treći dan zaredom, što je uglavnom posledica slabijeg početka sezone objavljivanja poslovnih rezultata i povišenih geopolitičkih tenzija.

Dow Jones je oslabio 0,67%, na 20.453,25 poena, predvođen padom akcija Chevrona za 2,6% i Caterpillara za 1,9 odsto.

Nasdaq indeks je oslabio 31,01 poen, odnosno 0,53%, na 5.805,15 poena.

Indeks S&P 500 je oslabio 0,7%, na 2.328,95 poena, pri čemu je svih 11 sektora zatvorilo u minusu. Energetski i finansijski sektori su bili najveći gubitnici sa padom 1,8% odnosno 1,3 odsto.

Posmatrano na nedeljnom nivou, Dow Jones je pao 1 odsto, dok je S&P 500 oslabio 1,1% a Nasdaq 1,2 odsto.

U četvrtak su Dow Jones i S&P 500, po prvi put od novembra meseca, zatvorili ispod svog 50-dnevnog proseka.

Juče je najviše, 3,3 odsto, pala cena akcije Wells Farga jer su ulagače razočarali podaci o padu prihoda te banke od hipotekarnih kredita.

JPMorgan i Citigroup su, naprotiv, izvestili o većoj dobiti nego što su analitičari očekivali. Međutim, cene akcija ovih banaka su pale oko 1 odsto jer njihovi izveštaji ukazuju na usporavanje rasta kreditiranja.

Izveštajima banaka počela je sezona objavljivanja poslovnih rezultata kompanija od koje investitori mnogo očekuju. U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromesečju ostvarile 10,4 odsto veću dobit nego u istom periodu prošle godine, a da su njihovi prihodi u proseku porasli 7 odsto.

Geopolitičke tenzije u vezi Sirije i Severne Koreje i dalje drže ulagače na oprezu, dok su odnosi SAD-Rusija na veoma niskom nivou. Pored toga sve je više i sumnji da li će američki predsednik ispuniti svoja izborna obećanja na ekonomskom planu.

Njegove najave da će smanjiti poreze, a povećati državnu potrošnju podsticale su rast cena akcija od novembra prošle godine, kada je pobedio u utrci za Belu kuću, pa je S&P 500 indeks od tada na dobitku 8,9 odsto.

Ali, u poslednjih šest sedmica tržište je usporilo jer se investitori pitaju može li Tramp uopšte ispuniti svoja obećanja. S jedne strane, zato što je nedavno propao njegov pokušaj da tzv. “Obamacare” zameni novom zdravstvenom reformom, a s druge, zbog njegovog usmerenja na međunarodnu politiku.

“Neke ulagače zabrinjavaju znakovi da se Washington previše usmerio na međunarodna pitanja udaljivši se od domaćih”, kaže Paul Nolte, portfolio menadžer u fondu Kingsview Asset Management.

Izvor:Agencije
Previous SAD bacile najveću konvencionalnu bombu u Avganistanu
Next Izvoz brašna iz Srbije mogao bi premašiti prošlogodišnju istorijsku količinu

You might also like

Berza

Berze u minusu, porasla cena zlata i jena, nafta u padu

Evropske berze zatvorile su današnje trgovanje u negativnoj teritoriji pritisnute brigama oko rasta globalne privrede i padom cena nafte.

Berza

Beogradska berza: Skokom od 6,9%, Aerodrom doprineo oporavku indeksa

Drugi dan zaredom nastavljen je oporavak domaćeg tržišta akcija uz neznatno raznovrsniju investicionu aktivnost. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 23,2 miliona RSD (0,2 miliona EUR), dok je indeks Belex15

Berza

Wall Street: Dobri podaci sa tržišta rada podstakli ulagače

Na Wall Streetu su u petak cene akcija porasle, nadoknadivši gubitke od prethodnih dana, jer su ulagače ohrabrili podaci o snažnom rastu zaposlenosti.