Evropske berze: Ulagači na oprezu zbog geopolitičkih rizika

Evropske berze: Ulagači na oprezu zbog geopolitičkih rizika

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cene akcija su pale, nakon što su juče dostigle najviše nivoe od kraja 2015. godine, a ulagači su oprezni zbog geopolitičkih rizika i pada cena nafte.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati u minusu 0,4 odsto, nakon što je juče dostigao najviši nivo od decmbra 2015. godine.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati na gubitku 0,45 odsto, na 7.316 bodova, dok je pariski CAC oslabio 0,50 odsto, na 5.075 bodova, a frankfurtski DAX 0,20 odsto, na 12.128 bodova.

Na berzama se trguje oprezno jer povećane napetosti nakon što je prošlog petka SAD izveo najveću vojnu akciju u Siriji od početka građanskog rata u toj zemlji pre šest godina.

Osim napetosti u odnosima između SAD-a i Rusije, raste i napetost između SAD-a i Severne Koreje zbog najava testiranja novog oružja te izoovane zemlje. Američki nosač aviona plovi prema vodama korejskog poluostrva, dok u Severnu Koreju dolaze strani novinari jer im je rečeno da se pripreme za ′velik i značajan događaj′ u četvrtak.

Loše na tržišta utiče i pad cena nafte zbog daljeg rasta proizvodnje u SAD-u, što umanjuje uticaj OPEC-ovog smanjenja proizvodnje na uravnoteženje ponude i potražnje.

Nakon što je juče pala 0,5 odsto, jutros je cena barela na američkom tržištu pala daljih 0,1 odsto, na 53,05 dolara.

Na londonskom tržištu cena barela stagnira oko 55,85 dolara, nakon što je juče pala 0,7 odsto.

I na azijskim se berzama jutros trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 9,30 sati bio u plusu 0,1 odsto.

Podršku tržištima pružila je jučerašnja izjava predsednika Trumpa u intervjuu Wall Street Journalu da neće označiti Kinu kao valutnog manipulatora.

Trump je pre govorio da je Kina manipulator valutom kako bi povećala konkurentnost svojih proizvoda na inostranim tržištima i pretio uvođenjem carina na uvoz kineskih proizvoda, što je na tržištima podsticalo strah od trgovinskog rata.

“Ova promena u politici trebala bi smanjiti strahove od protekcionističkih stavova Trumpove vlade, a to bi trebalo koristiti svim tržištima u razvoju”, kaže James Woods, analitičar u firmi Rivkin.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros pao 0,7 odsto, na 18.426 bodova, najniži nivo u četiri meseca, što je posledica jačanje jena jer se zbog toga smanjuje cenovna konkurentnost japanskih proizvoda na inostranim tržištima.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Azijske berze: Dolar blago pao, ulagači na oprezu
Next Trampovo "Amerika na prvom mestu" do "predsednika sveta"

You might also like

Svetske berze

Azijske berze: Funta pala, berze ojačale

Na azijskim berzama su u petak cene akcija porasle, prateći oporavak evropskih tržišta i Wall Streeta od Brexit šoka, dok je funta oslabila nakon najave popuštanja monetarne politike u Britaniji.

Najvažnije vesti

Energoprojekt holding i NIS uključeni u indekse SEE Link regionalne berze

Akcije Energoprojekt holdinga i Naftne industrije Srbije (NIS) uključene su u indeksne kopre najlikvidnijih hartija regionalne berze SEE Link, objavljeno je u ponedeljak na zvaničnoj internet strani ove berze.

Berza

Azijske berze: Indeksi rasli, odličan dan za japanske izvoznike

Na azijskim tržištima su indeksi porasli jer su ulagače ohrabrile pozitivne poruke o američkoj ekonomiji jačanje dolara i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija, pa su trgovinske napetosti