U poreskim oazama kriju se 1.600 milijardi dolara najvećih američkih kompanija

U poreskim oazama kriju se 1.600 milijardi dolara najvećih američkih kompanija

Pedeset najvećih američkih kompanija sakrile su oko 1.600 milijardi dolara u offshore poreskim oazama kako bi smanjile svoje poreske obaveze u SAD, navodi se u studiji Oksfama objavljenoj danas.

Organizacija koja se bori protiv siromaštva, Oxfam America, navela je u istraživanju da je iznos skrivenog novca za 2015. godinu povećan za 200 milijardi dolara u odnosu na prethodnu godinu, prenosi agencija “France presse”.

Izveštaj se poziva na podatke objavljene u finansijskim izveštajima samih kompanija.

Iako nije protivzakonito, kompanije “koriste skrivenu mrežu od 1.751 filijala u poresknim oazama za sklanjanje” svojih zarada van SAD, naveo je Oxfam u studiji objavljenoj uoči godišnjeg zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Vašingtonu sledeće nedelje.

– Izbegavanje plaćanja poreza je postala standardna poslovna praksa u celom svetu. Kompanije koje izvrdavaju plaćanje poreza, prevare Ameriku za približno 135 milijardi dolara nenaplaćenih poreskih prihoda svake godine” – kaže viši savetnik u Oxfamu Robbie Silverman.”

Apple je na vrhu rang liste sa više od 200 milijardi dolara sklonjenih u offshore rajevima, a u stopu ga prate Pfizer laboratories sa 193,6 milijardi dolara i Microsoftova IT grupa sa 124 milijarde, navodi se u izveštaju.

Američki zakon dozvoljava kompanijama da drže na offshore lokacijama profite ostvarene u poslovanju u inostranstvu neograničeno vreme, kako bi izbegle poreze na dobit koji su među najvišima u industrijalizovanom svetu.

Foto:mondo.rs

Foto:mondo.rs

Iako je korporativna stopa poreza nominalno 35 odsto na saveznom nivou, Oxfam tvrdi da je ovih 50 kompanija imalo nižu efektivnu stopu za gotovo 10 procentnih poena.

Tokom izborne kampanje, američki predsednik Donald Trump je predložio da se poreska stopa smanji na 15 posto i da se kompanijama omogući vraćanje gotovine ostavljene po strani uz jednokratni porez od 10 odsto.

Oxfam je iskritikovao oba predloga, navodeći da bi rezanje poreza išlo na ruku profitabilnim firmama i bogatim akcionarima na račun važnih programa za iskorenjivanje siromaštva.

– Predsednik Tramp je obećao da će popraviti nepravedan politički i privredni sistem, ali će njegove poreske reforme samo dodatno obogatiti moćne korporacije na štetu običnih ljudi i malih preduzeća – smatra Robbie Silverman.

– Predsednik i lideri u Kongresu moraju ponovo da razmisle o svojim reformama i da izgrade poreski sistem koji radi za svakoga, a ne samo za nekolicinu bogatih – dodao je on, a prenosi “France presse”.

Izvor: Tanjug/Blic
Previous AIK banka preuzela Alpha banku, vraća se ime Jubanka
Next Raspisan tender za izradu studije za ugradnju solarnih panela

You might also like

Društvo

Niz eksplozija na Tajlandu, meta turistički centri

Tajlandska policija saopštila je danas da su niz eksplozija, koje su se dogodile u turističkim letovalištima u centralnim i južnim delovima zemlje noćas i jutros, činovi lokalne sabotaže i nemaju

Najvažnije vesti

Mid Europa sprovodi prinudan otkup akcija konditora Bambi

Privatni investicioni fond Mid Europa sprovešće prinudan otkup preostalih akcija požarevačkog konditora Bambi.

Makroekonomija

Zabrinjavajući podaci o kineskoj spoljnotrgovinskoj razmeni

Kineski izvoz je prošle godine pao drugu godinu zaredom, pošto su isporuke smanjene zbog posrtanja globalne tražnje i straha zvaničnika od mogućeg trgovinskog rata sa SAD, što pomračuje perspektive za