Tesla Motors pretekao GM i postao najvrednija američka automobilska kompanija

Tesla Motors pretekao GM i postao najvrednija američka automobilska kompanija

Tesla Motors u ponedeljak je po tržišnoj vrednosti nadmašio automobilskog giganta General Motors, što je prvi put u istoriji da je najvrednija američka automobilska kompanija postala jedna koja nema sedište u Detroitu, centru automobilske industrije SAD-a.

Cena akcije Tesle, čije je sedište u kalifornijskom gradu Palo Altu, porasla je u ponedeljak 3,3 odsto, na rekordnih 312 dolara, pa je njena tržišna vrednosti dostigla 50,887 milijardi dolara, oko milion dolara više nego što na tržištu vredi GM.

Cena akcije Tesle snažno raste od pre desetak dana, kada je kompanija objavila podatke o rekordnim isporukama vozila u prva tri ovogodišnja meseca, pa je tada tržišna vrednost tog proizvođača električnih automobila nadmašila vrednost Forda.

Juče je vrednost Tesle nadmašila i GM-ovu, iako i Ford i GM proizvode i prodaju daleko više automobila nego Tesla.
Tesla je, na primer, prošle godine isporučio 76 hiljada električnih automobila, dok je GM prodao 10 miliona, a Ford 6,7 miliona vozila.

Iako Tesla ne posluje s dobiti, za razliku od GM-a i Forda, ulagači veruju u potencijal rasta i razvoja Tesle, s obzirom da kompanija ove godine planira pokrenuti prodaju jeftinijeg vozila Modela 3 na američkom tržištu, za kojeg se nadaju da će imati veliki tržišni odjek.
Uz to, Tesla je u izgradnju fabrike za proizvodnju baterija u Nevadi uložio 5 milijardi dolara, a kada bude do kraja opremljena i dovršena, biće to najveća zgrada na svetu.

Elon Musk, osnivač i izvršni direktor Tesle, nada se da će time kompanija unaprediti inovacijski potencijal te smanjiti troškove proizvodnje baterija za 30 odsto. Osim baterija za automobile, fabrika će proizvoditi baterije za domaćinstva i poslovne namene.

Ulagači veruju da će Muskovi potezi dovesti do revolucije u automobilskoj i energetskoj industriji. Uz to, Musk je najavio da će u 2018. godini Tesla proizvoditi oko 500.000 vozila, znatno više nego sada, pa je cena akcije te kompanije u poslednjih mesec dana skočila 35 odsto.

Skeptici, međutim, smatraju da su Muskovi ciljevi nerealni i da će GM, Ford i drugi bogatiji proizvođači, kada ojačaju svoju ponudu električnih automobila, ponovno po vrednosti nadmašiti Teslu.

No, ima i drugačijih mišljenja.

“Tržišna vrednost Tesle je ludo visoka, ako tu kompaniju gledate samo kao proizvođača automobila. No, ako je gledate i kao proizvođača baterija – koji se širi i uvodi inovacije u industriju – možda je njena tržišna vrednost realna”, kaže Jeffrey Gundlach, koji u fondu DoubleLine Capital upravlja portfeljom vrednim 105 milijardi dolara.

I dok je tržišna vrednost Tesle nadmašila Fordovu i GM-ovu, i dalje znatno zaostaje za japanskom Toyotom, koja na tržištu vredi 173 milijarde dolara.

Izvor: Agencije
Previous Evropske berze: Geopolitičke napetosti zaustavile rast berzi
Next Kina ima plan kako da dođe do stotinu milijardi dolara investicija

You might also like

Kompanije

Atlantic Grupa podigla očekivanja profitabilnosti za ovu godinu

Zahvaljujući pozitivnim kretanjima na tržištu regije u Rusiji te strogoj kontroli troškova i rizika, Atlantic Grupa u utorak je podigla svoja očekivanja profitabilnosti za 2017. godinu te sada očekuje dobit

Najvažnije vesti

Očekuje se dalji rast cena stanova u centralnoj i istočnoj Evropi

U Srbiji je došlo do skromnog povećanja cena nekretnina u poslednjem periodu, dok je u gradovima i dalje znatno ispod rekordnog nivoa iz 2008. godine.

Kompanije

JP Morgan ukida najmanje 4.000 radnih mesta u Britaniji zbog Brexita

Izvršni direktor JP Morgana Jamie Dimon najavio je da postoji velika verovatnoća da će ukinuti 4.000 radnih mesta u Velikoj Britaniji nakon Brexita.