Sve manje novih firmi i radnji u Republici Srpskoj

Sve manje novih firmi i radnji u Republici Srpskoj

Na području Republike Srpske prošle godine je zabeležen pad broja novootvorenih firmi i preduzetničkih radnji u odnosu na godinu ranije, ali je i u isto vreme smanjen i broj odjavljenih poreskih obveznika. 

Podaci Poreske uprave Republike Srpske pokazuju da su prošle godine registrovana 4.546 poreska obveznika, što je za 732 manje nego 2015. godine. S druge strane, ključ u bravu prošle godine stavilo je 827 preduzetnika, za 658 manje nego godinu ranije.

“Prošle godine je otvoreno 1.400 firmi, dok je njih 87 odjavljeno. U istom periodu registrovano je 3.146 preduzetničkih radnji, a deregistrovano četiri puta manje”,  rekli su u Poreskoj upravi.

Foto: tijaratkuwait.com

Foto: tijaratkuwait.com

Dodali su da je najviše otvorenih i zatvorenih firmi i preduzetničkih radnji bilo na području Banjaluke, gde je ukupno registrovano 1.072, a odjavljeno 207 poreskih obveznika.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovan Bratić ističe da su do pada broja novootvorenih zanatskih radnji doveli ekonomska kriza i odliv kvalifikovane radne snage.

“Osim toga, prošle godine mnogo preduzetnika u RS se preregistrovalo u firme zbog nemogućnosti uvoza repromaterijala i izvoza svojih proizvoda. Međutim, nakon šest mjeseci borbe ponovo smo uspjeli da omogućimo uvoz i izvoz” rekao je Bratić.

Dodao je da se u sezoni najviše otvaraju i zatvaraju građevinsko-preduzetničke radnje, kao one koje se bave uličnom prodajom, jer većina njih zimi nema interesa da radi.

Kao razlog sve manjeg broja novootvorenih firmi i preduzetničkih radnji u RS ekonomski analitičar Zoran Pavlović navodi nepovoljnu poslovnu klimu.

“Praktično imamo siromašno tržište, tako da nemamo mogućnost da prodamo robu domaćim kupcima, jer nemaju novca u svojim kućnim budžetima. Osim toga, mi nismo ništa učinili da bismo imali bolju poslovnu klimu”,rekao je Pavlović.

Dodao je da je poslovni ambijent u BiH potpuno neinteresantan za bilo kojeg investitora.

“Neophodno je stabilizovati političke prilike, zatim favorizovati proizvodne kapacitete i budžetski podržati sve kredite za novo zapošljavanje”, rekao je Pavlović i naglasio da bez toga nema napretka.

U FBiH u poslednje tri godine ugašene su 13.104 firme, zanatske i trgovačke radnje u kojima je radilo na desetine radnika. Zatvoreno je 2.359 firmi i 11.160 zanatskih radnji i trgovina. Prošle godine sa radom je prestalo 590 pravnih i 3.518 fizičkih lica, a u januaru ove godine ugašena su 154 mala, srednja i velika preduzeća.

2016. GODINA

* Registrovano 1.400 pravnih lica i 3.146 preduzetnika

* Odjavljeno 87 pravnih lica i 740 preduzetnika

2015. GODINA

* Registrovana 1.504 pravna lica i 3.774 preduzetnika

* Odjavljeno 189 pravnih lica i 1.296 preduzetnika

Izvor: GdeInvestirati/Glas Srpske
Previous U ugostiteljstvu i na gradilištima petina radnika na crno
Next Beogradska berza: Obveznice podigle promet, najveći rast Belexa u mesec dana

You might also like

Primeri iz prakse

Upornost i težak rad do mega biznisa

Na prvoj Međunarodnoj konferenciji o porodičnom preduzetništvu, vlasnici porodičnih su firmi ocenili su da bi se od zanatske radnje došlo do velikog biznisa potrebno je biti uporan, jer na početku

Karijera

Ministarstvo trgovine organizuje besplatnu edukaciju za mala i srednja preduzeća

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija saopštilo je da u saradnji sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Beogradu organizuje besplatne edukacije za mala i srednja preduzeća iz oblasti trgovine, kako bi unapredili

Kompanije

Kako domaći preduzetnici mogu do 20.000 €?

Srpska IT industrija raste iz godine u godinu, a ove je i zvanično najjača domaća izvozna industrija.