Predstavljena nova online platforma za trgovanje biomasom

Predstavljena nova online platforma za trgovanje biomasom

Privredna komora Srbije promovisala je novu digitalnu uslugu – prvu online platformu za trgovinu biomasom u Srbiji, web portal Zelena energija.

Ova platforma ima cilj da se uspostave standardi u ovoj oblasti, unapredi i poveća trgovina, i objedini ponuda.

Portal je deo Projekta Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji, koji se finansira iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), a realizuju ga PKS, UNDP, Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije.

U okviru portala omogućena je prva online trgovina u Srbiji različitim vrstama biomase, a do kraja godine trebalo bi da se obavljaju i finansijske transakcije.

Portal Zelena energija kreiran i kao informacioni portal koji sadrži vesti o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti, zakone, podzakonske akte, propise, standard, kao i nadležnosti institucija, projekte i izvore finansiranja, ali i stručne radove i baze učesnika na tržištu, oglase i druge informacije važne za poslovanje u Srbiji u tom sektoru.

“Onima koji će ubuduće trgovati biomasom i energentima iz biomase – potencijalnim korisnicima portala i potencijalnim učesnicima ovog tržišta, a reč je o više od 2.000 aktivnih kompanija sa gotovo 27.000 zaposlenih i prometom od 27,5 milijardi dinara u prošloj godini, onlajn baza ponude i tražnje omogućiće brže pronalaženje relevantnih partnera i pouzdane informacije o proizvodima, proizvođačima i kupcima”, objasnio je potpredsednik PKS Miroslav Miletić.

Portal Zelena energija koristan je alat za razvoj tržišta biomase, koje u Srbiji praktično ne postoji ili se najvećim delom odvija u sivoj zoni, dok biomasa predstavlja 65% ukupih potencijala za razvoj energije iz obnovljivih izvora.

Miloš Banjac, pomoćnik ministra rudarstva i energetike ukazao je da potencijal obnovljivih izvora energije u Srbiji nije dovoljno iskorišćen i da je prioritet Vlade da se u narednom periodu više koriste kako bi se dostigao plan da njihov udeo u bruto finalnoj potrošnji dostigne 27%.

Izvor: GdeInvestirati/eKapija
Previous Kina ima plan kako da dođe do stotinu milijardi dolara investicija
Next Velika Britanija: Najveći pad prometa robe na malo od 2011.

You might also like

Najvažnije vesti

Evropska komisija smanjila procenu privrednog rasta Srbije

Evropska komisija smanjila je procenu privrednog rasta Srbije za ovu godinu na dva odsto usled posledica nepovoljnih vremenskih uslova na poljoprivredu, ali ocenjuje da u srpskoj privredi postoje osnove za

Preduzetništvo

Knežević: U sledećoj godini podsticaji i za domaće firme do 100 zaposlenih

Ministar privrede Srbije Goran Knežević rekao je u četvrtak da će naredne godine finansijsku podršku dobijati i domaće firme sa manje od 100 zaposlenih.

Najvažnije vesti

Kupci sve više zainteresovani za pametne zgrade

Tržište nekretnina u Srbiji se polako oporavlja.