Saxo Bank: Prognoza za drugi kvartal 2017 – evropske akcije će nadmašiti američke i japanske

Saxo Bank: Prognoza za drugi kvartal 2017 – evropske akcije će nadmašiti američke i japanske

Reflatorno trgovanje koje je počelo pre pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD ubrzalo se u prvom kvartalu uz poboljšanje globalnih ekonomskih podataka i iznenađenje nasuprot očekivanjima. Akcije na globalnom nivou u dolarima su porasle 6,5% na tržištima kao što su Hong Kong, tržišta zemalja u razvoju i Brazila sa jasnim odličnim rezultatima.

Smatramo da će se reflatorno trgovanje okončati u drugom kvartalu uz snažni oporavak akcija na globalnom nivou.

Foto:ABC

Foto:ABC

Udvostručite kada ste u problemu

Naš stav da bi u prvom kvartalu kineske i akcije sa tržišta zemalja u razvoju mogle da podbace nije se pokazao tačnim jer se naša prognoza o jačem dolaru nije ostvarila zbog toga što je USD Indeks pao za 2,4% od početka godine ublažavajući okolnosti za akcije zemalja u razvoju. U isto vreme sentiment o Kini je znatno ojačao tokom kvartala dodajući podršku ključnim tržištima berzanske robe od kojeg su korist imale zemlje poput Brazila koje su skočile za 11%.

Iako smo promašili pravac i semtiment ka Kini i zemljama u razvoju, svakako smo naša sektorska predviđanja pogodili. U našoj prognozi za prvi kvartal smo rekli:

„Očigledna strategija za deonice, ako kamatne stope nastave da rastu, treba da bude favorizovanje finansija (bez. nekretnina), informacionih tehnologija, potrošne robe i zdravstvene zaštite, jer ova četiri sektora imaju najniži odnos neto dugovanja i EBITDA.“

Tri od četiri sektora su bili u vrhu našeg izbora sektora sa najboljim učinkom. Jedini promašaj i veliko iznenađenje za nas, bile su finansije koje nisu odreagovale tako pozitivno jasno kako smo očekivali na skok kamatne stope FED-a i reflatorno trgovanje.

Ipak, uz akcije zemalja u razvoju na najvišim nivoima za šest godina i reflatorno trgovanje koje će se potencijalno završiti u drugom kvartalu, verujemo da će akcije zemalja u razvoju ovog puta podbaciti. Kao što se kaže, kada si u nevolji, dupliraj. U opreznijem okruženjem višeg rizika u drugom kvartalu takođe verujemo da investitori treba da traže nisku nestabilnost i kvalitetne akcije u trenutku zamaha prodaje i vrednosti akcija.

Naš velika očekivanja za drugi kvartal su da će evropske akcije nadmašiti američke i japanske.

Akcije tehnoloških kompanija će nastaviti da funkcionišu dobro samo zato što je to jedini siguran način da se komponenta rasta ubaci u portfelja akcija. Oslabljeno reflatorno trgovanje će verovatno takođe dovesti do lošijeg rezultata finansijskog sektora, ali boljeg među akcijama potrošačkog sektora. Sektor nekretnina bi mogao da doživi bolje rezultate kada inflacija i makro ekonomski podaci razočaraju obeshrabrujuće prognoze o većim kamatnim stopama.

Energetski sektor i dug

Foto: xeber.get.az

Foto: xeber.get.az

Kao što smo više puta ponavljali u proteklih nekoliko kvartala i u našoj prognozi za prvi kvartal 2017, energetski sektor izgleda veoma ranjivo. Odnos dugovanja prema aktivi je na najvišem nivou od 1995. godine, usled jeftinih kredita i povišenih cena nafte.

Odnos neto dugovanja i EBITDA je takođe visok i iznosi 3,4x, iako je pao sa 7,6x iz avgusta 2016, ali je istorijski gledano i dalje na veoma visokom nivou. Osim ako se cena nafte ne uveća, procenjujemo da bi kriza refinansiranja mogla ponovo da se pojavi u drugom kvartalu ove godine. Američki indeks energetskih kompanija je na oko 485 baznih poena, što predstavlja uvećanje do skoro 100 baznih poena od najnižeg nivoa dostignutog u januaru, ali opet za 1600 baznih poena niži nego u februaru 2016.

Dok se brent povukao ka ceni od 50 dolara po barelu zbog povećanja ponude iz SAD, Irana i Libije, procenjujemo da ne postoje izgledi za povećanjem cena pa će ranija očekivanja morati da se značajnije revidiraju naniže. Analitičari očekuju da će u narednih 12 meseci EBITDA globalnih energetskih kompanija doživeti rast od 112%, a zatim po 10% narednih godina.

Smatramo da energetski sektor na globalnom nivou ima neodrživu strukturu kapitala imajući u vidu trenutne prognoze za cenu nafte i da je restrukturiranje duga jedini način da se povrati ravnoteža u sektoru. I dalje oprezno investiramo u ovaj sektor.

Inflatorni pritisak će bledeti

Foto:Faz.net

Foto:Faz.net

Drugi kratkoročni argument protiv reflatornog trgovanja je pod pretpostavkom da neće doći do promena u ceni nafte, što je naš osnovni scenario, i da će se uticaj cene nafte na inflaciju u odnosu na prethodnu godinu kretati od 55% do 2%. Impuls kineskih proizvođača će u drugom kvartalu ostati visok jer je kineski PPI (indeks proizvođačkih cena) u februaru iznosio 7,8% u odnosu na prethodnu godinu u februaru, držeći inflatorne prognoze stabilnim, ali ne ubrzavajući, što je potrebno da ovo tržište nastavi da ponovo utvrđuje cene klasa finansijskih sredstava.

Petogodišnja ravnotežna stopa iznosi 2% i zaustavila se u poslednjih nekoliko nedelja, a indeksi ekonomskog iznenađenja u velikim zemljama su na višegodišnjim najvišim nivoima, pa bi makroekonomski podaci mogli da razočaraju investitore u drugom kvartalu i da dovedu do nove priče. Ona bi mogla da podrazumeva stabilnu inflaciju, koja ne ubrzava, a uticaj Trampa na ekonomski rast će biti marginalno pozitivan jer nema podršku Republikanaca za brojne aspekte njegove politike.

Francusko iznenađenje

Foto:euro news

Foto:euro news

Prvi krug francuskih izbora 23. aprila mogao bi da bude odlučujući katalizator rasta cena evropskih akcija jer je politička buka uzrokovala pad od 20% u odnosu na akcije američkih kompanija, najveću razliku od 2012. godine. Dok se investitori fokusiraju na političku scenu Evrope i predstojeće izbore u Francuskoj i Nemačkoj, izgleda da su propustili činjenicu da je prema procenama Banke Italije rast BDP-a Evrope uvećan za gotovo 3%.

Glavni pokretači su poboljšanje finansijskih uslova, pritisak na rast cena i povećanje poslovnog poverenja. Ova poboljšana ekonomska slika i prognoza je u suprotnosti sa nižom vrednošću evropskih u odnosu na američke akcije i to je jedan od glavnih razloga što favorizujemo investicije u evropske u odnosu na američke akcije. Ako Makron pobedi na francuskim izborima, verujemo da će francuske akcije u drugom kvartalu rasti brže od drugih evropskih tržišta kapitala.

Pored toga, sezona prijave dobiti za četvrti kvartal prošle godine pokazala je da su prihodi i operativni profit u Evropi u porastu. Očekujemo da će se taj trend nastaviti i u prvom kvartalu ove godine i očekujemo ubrzanje rasta prihoda evropskih kompanija u 2017. godini.

Još jedan trend čiji nastavak očekujemo u drugom kvartalu je rast vrednosti akcija odbrambene industrije koja već nadmašuje ukupan rast tržišta kapitala još od Trampove pobede. Izdvajanja za odbranu u zapadnom svetu su na istorijski veoma niskom nivou, ali Trampova administracija prisiljava druge članice NATO da povećaju budžete i da se obavežu da 2% BDP-a izdvoje za odbranu, što članstvo u NATO inače podrazumeva. Ovaj novi fokus na vojnu potrošnju i rastući geopolitički rizici na granicama Evrope će odbrambenom sektoru dati dodatan vetar u leđa.

Autor:Peter Garnry, direktor strategije na tržištu kapitala u Saxo Bank

 

 Peter Garnry, (Foto:Saxo bank)

Peter Garnry, (Foto:Saxo bank)

Grupacija Saxo Bank je specijalista za investicije i internet trgovanje različitim tržišnim materijalima, koja nudi kompletan set tehnologija, alata i strategija za trgovanje i investiranje. Saxo bank je osnovana 1992., a sedište joj se nalazi u Kopenhagenu i trenutno zapošljava 1500 ljudi u finansijskim centrima širom sveta uključujući London, Singapur, Pariz, Cirih, Dubaji i Tokio. Peter Garnry se priključio Saxo Bank 2010. godine i obavlja dužnost direktora strategije na tržištu kapitala. Od 2016. je postao odgovoran za tim kvantitativnih strategija, koji se fokusira na primenu kompjuterskih modela na finansijska tržišta. On isporučuje strategije i analize tržišta akcija, kao i akcija individualnih kompanija, primenjujući napredne statistike i modele kako bi preduhitrio tržište.

Gdeinvestirati.com
Previous Beogradska berza: NIS na najvišem nivou u zadnjih mesec dana
Next Cene nafte nastavile rast podstaknute geopolitičkim tenzijama

You might also like

Berza

ESMA: Nove digitalne valute mogle bi se pokazati bezvrednima

Evropski regulator za finansijska tržišta upozorio je ulagače na moguće zamke pri kupovini novoizdatih digitalnih valuta, eksperimentalnom i nereguliranom obliku prikupljanja kapitala putem Interneta koji je posebno primamljiv novim kompanijama.

Nekretnine

Kupci sve više zainteresovani za pametne zgrade

Tržište nekretnina u Srbiji se polako oporavlja.

Berza

Azijske berze: Manji skok indeksa

Na azijskim berzama nedelja je počela rastom cena akcija, jer su slabiji od očekivanja podaci o zapošljavanju u SAD-u za avgust naterali investitore da smanje svoja očekivanja o podizanju kamatnih stopa u