Nemačka: Popularan rad na crno, plate i do 7.000 evra

Nemačka: Popularan rad na crno, plate i do 7.000 evra

Većina kućnih pomoćnica u Nemačkoj radi na crno.

Prema rezultatima studije Instituta za nemačku privredu (IW) između 73 i 85 odsto domaćinstava čistačice ili vrtlare plaća na ruke.

“Samo 350.000 od 2,7, do tri miliona čistačica, ‚baby-sitterki‘ ili vrtlara, koliko se procenjuje da ih ima u Nemačkoj, socijalno je osigurano“, piše u nedavno objavljenoj studiji Instituta za nemačku privredu (IW).

Na crno najviše rade penzioneri, mladi i studenti. Mali je broj onih koji priznaju da nije u redu što rade na crno.

Stručnjak iz Instituta za njemačku privredu Dominik Enste kaže da su glavni razlog za rad na crno visoki izdaci i zakonske regulative.

“Mnogima je atraktivnije ako to sami mogu uraditi ili nekoga angažovati `ispod ruke`”, kaže Enste.

Foto:Trainee.de

Foto:Trainee.de

Enste dodaje kako se tu pojačano radi i o dvostrukom moralu.

“Građani kritikuju političare da premalo čine protiv rada na crno ili nude dosta nesigurnih poslova, a smatraju normalnim što u vlastitom domaćinstvu kućnim pomoćnicama ne plaćaju godišnji odmor ili bolovanje u slučaju bolesti”.

Inače, obim rada na crno u Nemačkoj se osmu godinu zaredom smanjuje. U poređenju sa ostalim zemljama Nemačka nalazi u sredini. Ali kada se uporedi s SAD-om ili Švajcarskom, onda je Nemačka očito dosta atraktivnija za rad na crno. Stručnjaci smatraju da je razlog tome veliki broj zakonskih regulativa među koje spada i minimalac i zaštita od otkaza.

Plate spremačica idu i do 7.000 evra ukoliko su u bolje situiranoj kući. Realnija priča je između 3 i 5 hiljada evra.

Stručnjaci iz Instituta za nemačku privredu navode da se velik obim rada na crno u domaćinstvima može promatrati kao jedna vrsta izjednačavanja poreske pravde.

„Dok pojedini bogataši svoju imovinu prenose u Luksemburg kako bi uštedeli plaćanje poreza, ´mali ljudi´ to pokušavaju radom na crno”.

Rad na crno u privatnim domaćinstvima prema ispitivaju javnog mnjenja čini od 15 do 20 odsto ukupnog broja zaposlenih na crno. U poređenju s brojem radnika na crno u građevinskog branši je to vrlo mali udeo. Teško je reći koliki su gubici u državnoj blagajni zbog rada na crno u privatnim domaćinstvima. Procenjuje se da se ta brojka kreće između 10,92 i 28,6 milijardi evra.

Izvor: GdeInvestirati/DW,Telegraf.rs
Previous Tek trećina porodičnih firmi prepušta posao naslednicima
Next Ministarstvo privrede sa 140 miliona dinara podržava 40 lokalnih samouprava

You might also like

Karijera

Tržištu Srbije ove godine potrebno minimum 1.000 IT stručnjaka

Rezultati istraživanja kompanije Infostud o potrebama IT sektora u Srbiji govore da u Srbiji postoji velika potreba za zapošljavanjem IT juniora, a u 2017. godini planirano je zapošljavanje gotovo hiljadu

Najvažnije vesti

Školske klupe za direktore javnih preduzeća: Vlada uvodi proveru znanja iz struke, stranog jezika i računara

Direktora javnih preduzeća će ubuduće, pre nego što dođu do udobne fotelje prvog čoveka državne firme, morati prvo da sednu u školsku klupu kako bi pred Komisijom za sprovođenje konkursa

Karijera

Ovo su najisplativiji sezonski poslovi

Najisplativiji sezonski poslovi su branje malina u Srbiji i konobarisanje u Grčkoj i Crnoj Gori.