Evropske berze: Ulagači oprezni na početku nedeljnog trgovanja

Evropske berze: Ulagači oprezni na početku nedeljnog trgovanja

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro trguje se oprezno, kao i na azijskim berzama, dok se čeka početak sezone objava kvartalnih poslovnih izveštaja kompanija.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati gotovo nepromenjen u odnosu na petak.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati na dobitku 0,05 odsto, na 7.351 bodu, dok je pariski CAC oslabio 0,50 odsto, na 5.109 bodova, a frankfurtski DAX 0,10 odsto, na 12.216 bodova.

Ulagači su oprezni dok prate razvoj situacije nakon što je u petak SAD poduzeo najveću vojnu akciju u Siriji od početka građanskog rata pre šest godina, što je ojačalo geopolitičku neizvesnost na Bliskom istoku.

No, od petka, kada je ulagače uznemirio raketni napad s američkih brodova u Sredozemlju na sirijsku vojnu bazu koju kontroliše tamošnji predsednik Bašar al-Assad, situacija na tržištima ipak se smirila.

U fokusu ulagača ove nedelje će biti početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija. U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromesečju ove godine ostvarile 10,1 odsto veću dobit nego u istom lanjskom razdoblju, a da su njihovi prihodi u proseku porasli 7 odsto.

Ulagači se nadaju i većem rastu dobiti i prihoda, s obzirom da su akcije na Wall Streetu, po nekim merilima, preskupe.

Poslednjih su meseci cene akcija snažno rasle zbog obećanja predsednika SAD-a Donalda Trumpa da će smanjiti poreze i povećati državnu potrošnju, no kako do toga nije došlo, ulagači se pitaju sledi li razdoblje korekcije cena.

“Akcije ostaju kratkoročno ranjive. Ulagači su bili vrlo optimistični, pa je u cene ugrađeno puno dobrih vesti, stoga je tržište ranjivo na svaku lošu vest”, kaže Shane Oliver, direktor u firmi AMP Capital.

Zbog toga se trguje oprezno, a ulagači su trenutačno skloniji manje rizičnim investicijama, kao što su državne obveznice.

Podršku tržištima pružaju stabilne cene nafte. Jutros se cena barela na američkom tržištu kreće oko 52,40 dolara, nešto više nego što je iznosila na kraju prošle nedelje u kojoj je porasla više od 3 odsto.

I na azijskim berzama jutros se trgovalo oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,1 odsto, oslabivši treći dan zaredom.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks porastao 0,7 odsto, na 18.797 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Samsung tokom prvog tromesečja ove godine očekuje rekordnu zaradu
Next Sa kakvim problemima se suočavaju preduzetnici u prvim godinama biznisa?

You might also like

Berza

Wall street: Berzanski indeksi bez promene

Na Wall Streetu su u sredu berzanski indeksi ostali gotovo nepromenjeni, pri čemu su cene akcija u defanzivnim sektorima porasle, a u finansijskom i energetskom pale.

Svetske berze

Wall Street: Oštar pad cena nafte pristisnuo energetski sektor

Na Wall Streetu su u utorak indeksi berza oslabili jer je oštar pad cene nafte pritisnuo energetski sektor, a snažno je pala, drugi dan zaredom, i cena akcije General Electrica (GE).

Berza

Beogradska berza: Veći deo prometa zauzele državne obveznice

Beogradska berza na dan 03.06.2016.godine