Čak 242 agencije za promet nekretnina u Srbiji prodaje “na crno”

Čak 242 agencije za promet nekretnina u Srbiji prodaje “na crno”

Na međunarodnom savetovanju trgovaca nekretninama “Nauči da uspeš” rečeno je da čak 242 agencije za promet nepokretnostima u Srbiji prodaje nekretnine “na crno”.

“U Srbiji je registrovano 2.200 licenciranih agenata za prodaju nepokretnosti, a 1.500 njih je zaposleno u agencijama za promet, što daje osnovanu sumnju da i oko 700 trgovaca nepokretnostima ne radi po zakonu“, kaže Mića Đoković iz nacionalnog udruženja Klaster nekretnina.

Kako je takođe rečeno na skupu, tek svaki deseti licencirani prodavac nekretnina u Srbiji je posećivao stručne skupove radi usavršavanja.

Foto: getty

Foto: getty

Zbog toga, kaže Đoković, u narednom periodu će se doneti predlog da se u Zakon uvede obaveza o redovnom usavršavanju agenata.

“Isto tako, jedan od važnih problema je što niko nema zbirni podatak koliko je ukupno zaključenih ugovora o prodaji i iznajmljivanju stanova, kuća, zemljišta, lokala, bilo u toku godine, jer, po Zakonu, posrednici ne moraju da vode takvu statistiku”, kažu iz Klastera nekretnina.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija planira da u 2017. godini oformi Radnu grupu za izmenu Zakona o posredovanju kako bi se nedostaci koji su u proteklom period primećeni, otklonili, rečeno je na skupu.

Jedna od predloženih novina na skupu je i da se ispiti za dobijanje licenci za agenta u sledećoj godini povere strukovnim organizacijama pod nadzorom Ministarstva trgovine.

Postavilo se i pitanje da li je dužnost budućeg kupca stana da zaključi ugovor o posredovanju pre nego što vidi nekretinu koju želi da kupi, ili samo kada se odluči da je plati. Dosadašnja praksa kod pojedinih agenata je bila da ne žele da pokažu stan pre ugovora sa građanima, te su Ministarstvu trgovine, kako je rečeno, pristizale zalbe da im agenti žele naplatiti usluge koje nisu izvršene.

Većina zemalja u Evropi već dugi niz godina ima razvijenu mrežu agenata, a zakonski okviri postoje već decenijama. U Francuskoj, Zakon o posredovanju postoji od 1970. godine, u Velikoj Britaniji od 1979, u Sloveniji od 2003,a u Hrvatskoj od 2007. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Freelanceri tokom 2016. godine u Srbiju uneli 30 miliona evra
Next Republika Srpska: Povećanje BDP-a za 3,6 odsto

You might also like

Društvo

Rekorder: Građanin Budve vlasnik 63 stana

Jedan građanin Budve vlasnik je 63 stana i u tome je apsolutni rekorder u Crnoj Gori.

Nekretnine

Beočin prodaje zemljište za stambene i poslovne objekte

Kako bi privukla nove investitore koji bi ulagali u poslovne i stambene objekte, Opština Beočin raspisala je oglas za otuđenje građevinskog zemljišta u javnoj svojini.

Nekretnine

Turci sve češći kupci stanova u Crnoj Gori

Cena i prodaja stanova u Crnoj Gori ustalile su se poslednjih godina na približno istom nivou, saopšteno je iz agencija za nekretnine.