Wall Street: Poruke Feda zabrinule ulagače

Wall Street: Poruke Feda zabrinule ulagače

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija pale jer je zapisnik s poslednje sednice Feda zabrinuo ulagače, koji su ionako oprezni jer nisu sigurni da će predsednik Donald Trump uspeti ispuniti svoja obećanja o podsticajnim merama.

Dow Jones oslabio je 0,20 odsto, na 20.648 bodova, dok je S&P 500 pao 0,31 odsto, na 2.352 boda, a Nasdaq indeks 0,58 odsto, na 5.864 boda.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cene su akcija znatno porasle nakon što je ADP, najveća američka agencija za zapošljavanje, izvestila da je u privatnom sektoru u martu otvoreno 263 hiljade novih radnih mesta, znatno više nego što se očekivalo.

To pokazuje da se rast američke ekonomije ubrzava i da bi službeni podaci američke vlade o zapošljavanju, koji će biti objavljeni u petak, mogli biti snažni.

No, dobici berzanskih indeksa izgubljeni su nakon što je objavljen zapisnik s poslednje sednice Feda koji pokazuje da mnogi čelnici smatraju da treba početi smanjivati 4.500 milijardi dolara vredni bilans centralne banke u ovoj godini.

Takođe, zapisnik je pokazao da neki čelnici smatraju da su cene akcija prilično visoke u odnosu na standardne valuacijske mere.

“Neke je ulagače zabrinula poruka koja govori da je tržište kapitala možda naduvano, neke da bi normalizacija bilansa Feda mogla naštetiti rastu ekonomija, a neke da bi Fed u ovoj godini mogao povećati kamatne stope više nego što se očekivalo”, kaže Janna Sampson, direktorka u firmi OakBrook Investments.

Ulagače su juče zabrinule i poruke iz Kongresa da bi realizacija poreske reforme mogla potrajati duže nego što je trajalo sastavljanje predloga zakona o zdravstvenoj reformi.

Wall Street je snažno rastao od novembra, kada je Trump pobedio u trci za Belu kuću, zahvaljujući njegovim obećanjima da će smanjiti poreze i povećati fiskalnu potrošnju.

No, nakon što je nedavno njegov predlog zdravstvene reforme neslavno propao u Kongresu, ulagači nisu sigurni da će Trump uspeti ispuniti svoja izborna obećanja, pa na tržištu vlada oprez.

Pad cena akcija posledica je “kombinacije oštrog tona Fedova zapisnika, razočaranja tempom realizacije poreske reforme i padom cena nafte”, kaže Randy Frederick, potpredsednik u firmi Charles Schwab.

U devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene su akcija juče pale, a najviše u finansijskom sektoru.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,13 odsto, na 7.331 bod, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,53 odsto, na 12.217 bodova, a pariski CAC 0,18 odsto, na 5.091 bod.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Fruška gora omiljena destinacija za lov na tartufe
Next Azijske berze: Mali pad akcija, slabiji dolar

You might also like

Berza

Cena nafte i dalje iznad 50 dolara za barel

Cene nafte su se održale iznad kote od 50 dolara za barel u današnjem trgovanju u Aziji, pošto trgovci čekaju američke podatke o zalihama “crnog zlata”, a slab dolar i

Berza

Evropske berze: Oprezna trgovina na početku nedelje

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija su pale, kao i na azijskim tržištima, jer su ulagači oprezni nakon prvih najava novog američkog predsednika Donalda Trumpa.

Berza

NIS isplaćuje dividendu u ponedeljak

Naftna industrija Srbije (NIS) je obavestila akcionare da će u ponedeljak, 19. septembra, putem Centralnog registra hartija od vrednosti biti isplaćena dividenda manjinskim akcionarima ove kompanije.