Prognoza Saxo Bank za drugi kvartal 2017: Evropa pogrešno procenjena

Prognoza Saxo Bank za drugi kvartal 2017: Evropa pogrešno procenjena

Stara je istina među investitorima da je najbolje pronaći profit među finansijskim sredstvima sa nerealnom cenom i nelikvidnošću. Što je više sredstava sa pogrešnom cenom, to je veći očekivani prinos.

Slično je i sa likvidnošću: više likvidnosti znači manji očekivani profit.

Džordž Soroš je o ovoj temi rekao više u svojoj opštoj teoriji refleksivnosti, navodeći da: obično u situacijama kada su stvari daleko van ravnoteže razmimoilaženje između percepcije i stvarnosti dovodi do vrhunca koji pokreće pozitivan proces povratnih informacija u suprotnom smeru.

Evropa pogrešno procenjena

Mi u Saxo bank verujemo da je upravo ovo situacija u Evropi. Jaz između percepcije i stvarnosti je veoma velik, a to dovodi do atraktivnog trgovanja i sledećeg: dugih pozicija na EUR, cikličnih akcija i opšteg rasta u regionu.

Evropska finansijska sredstva, osim Nemačkih sa fiksnim prihodom, odlikuje mali ili veliki diskont zasnovan na nervozi zbog izbora u Francuskoj i Nemačkoj i krajnjeg rezultata Bregzita.

Neke od ovih briga su opravdane; druge su u redu ali su precenjene. Većina je međutim zasnovana na samom strahovanju jer kako vidimo evropska ekonomija će nadmašiti američku tokom naredne četiri godine.

Ono što oni koji nisu Evropljani često propuste da dodaju u svoje procene je velika količina političkog kapitala uloženog u Evropu i evro. Ne zaboravite da su evropski političari daleko više za Evropu od svojih birača. Po rečima predsednika Evropske komisije Žana-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker) (iz njegovog govora o stanju Unije 2015.):

„Nema dovoljno Evrope u ovoj Uniji. A nema ni dovoljno zajedništva u ovoj Uniji“

Naravno, ako ostavimo takva osećanja po strani, jasno je da se Evropa suočava sa maltene egzistencijalnom krizom. Ali šta je najgori mogući scenario?

Nije nemoguće da Marin Le Pen bude sledeća predsednica Francuske, ali ono što je gotovo nemoguće da Le Penova i ostvari pobedu i raspiše referendum o napuštanju evra u Francuskoj. Zašto je to tako? Kako Majkl Stotard (Michael Stothard) iz Financial Times-a kaže:

„Prema članu 89, svaku Ustavnu promenu mora da predloži Vlada, a ne predsednik. Onda je moraju odobriti oba doma parlamenta a zatim ili javnim glasanjem na referendumu ili većinom od 60 odsto u Kongresu. To znači da, ako želi da raspiše referendum, predsednici Le Pen bi bila potrebna većina na zakonodavnim izborima u junu.“

Stoga šanse da Francuska napusti evro su male ili nikakve, ali ipak prema ovom fragmentu nestabilnosti tržište ostaje pri stavu „čekaj i vidi“. A tu je i činjenica da je primarni rival Le Penove, Emanuel Makron (Emanuel Macron) nepoznanica sam po sebi …

Novi priliv imigranata ostaje najveći rizik

Najveći rizik ipak ostaje novi priliv imigranata; kao što smo na holandskim izborima videli, podrška populističkim strankama je u pozitivnoj korelaciji sa nivoima imigracije. To nije prijatna istina, već činjenica, koja na taj način okružuje rizik u vezi sa političkim nesuglasicama i potvrdom negativnih evropskih prognoza ukoliko Erdoganova Turska odluči da ponovo otvori granice za migrante na putu ka EU.

Šanse za takav ishod se moraju uračunati za sada na 50/50, a ako se to desi pre ili francuskih ili nemačkih izbora, ubrzo će postati glavni faktor.

Kada prođu izbori u trećem kvartalu očekujemo značajan pomak u vrednosti evra. Evropa trenutno ima veliki suficit na računu, ECB se kreće ka manje prilagodljivoj monetarnoj politici (čak i razmatra smanjenje), a Centralna i Istočna Evropa nastavljaju sa dobrim rezultatima, uz prosečne nivoe rasta iznad 3%.

Da, unutrašnja devalvacija evrozone funkcioniše. Zemlje koje nisu u mogućnosti da izvrše devalvaciju umesto toga moraju da obuzdaju potrošnju i plate. Evropa će imati bolje rezultate od SAD u drugom kvartalu, ali naša glavna globalna makro prognoza i dalje ostaje da će se recesija u velikoj meri u bliskoj budućnosti verovatno desiti nego da neće (za 12-18 meseci) na osnovu globalnog kreditnog pulsa nakon što je dostigao maksimum istovremeno sa globalnom inflacijom.

Najveći jaz „percepcije naspram stvarnosti“ ostaje kao rizik od recesije. Dok tržište uglavnom vidi manje od 10% šansi za recesiju, mi u Sakso banci zajedno sa našim prijateljima iz Nedbank iz Južne Afrike – smatramo da ima više od 60% šanse.

Ne, mi ne „predviđamo recesiju“, međutim naš ekonomski model ne nagoveštava značajno usporavanje jer veliki kreditni impulsi iz Kine i Evrope koje smo videli u prvom delu 2016. godine nisu promenili smer u negativno, što bi trebalo da učini tržište konzervativnim i naklonjeno riziku (a sigurno da zauzme duge pozicije na fiksne prihode SAD).

“Lažno” ekonomsko proleće

Pored drugog kvartala, proleće je sada pred nama, pa ćemo uživati kako u vremenu tako i u „lažnom“ ekonomskom proleću kojem smo svedoci jer usporavanje je pred nama. U tom usporavanju, Evropa će bolje proći od SAD, evro će bolje stajati od USD, a Azija će biti pod pritiskom da preuredi svoj put daleko od duga kao glavnog pokretača rasta.

To nam ne ostavlja ništa drugo nego da upozorimo da će se drugi i treći kvartal možda veoma razlikovati od Trampmanije i nerealnih procena koje vidimo sada.

Pišem ovo sa aerodroma u Cirihu pre ulaska u avion za Hong Kong. Sreo sam 30 klijenata u protekle četiri nedelje. Svih 30 je pretovareno akcijama i svih 30 veruje da nam predstoji još pozitivnih aspekata.

Drugim rečima, upravo niko ne misli da će skok poleta ka akcijama zasnovnog na nadi, niskim prinosima, kao i odbijanju kamata za dugovanje korporacija završiti uskoro.

Što se mene tiče, ja ću Vas ostaviti sa mudrim savetom Dž.P. Morgana, koji je na pitanje kako je postao bogat, odgovarao jezgrovito:

„Podigao sam profit prerano“.

Autor:Steen Jakobsen, glavni ekonomista Saxo Bank

Steen Jakobsen (Foto: tyden.cz)

Steen Jakobsen (Foto: tyden.cz)

Grupacija Saxo Bank je specijalista za investicije i internet trgovanje različitim tržišnim materijalima, koja nudi kompletan set tehnologija, alata i strategija za trgovanje i investiranje. Saxo bank je osnovana 1992., a sedište joj se nalazi u Kopenhagenu i trenutno zapošljava 1500 ljudi u finansijskim centrima širom sveta uključujući London, Singapur, Pariz, Cirih, Dubaji i Tokio. Steen Jakobsen se prvi put priključio Saxo Bank 2000. godine, a od 2009. obavlja dužnost i glavnog ekonomiste i direktora za investicije. On se fokusira na isporuke strategija za razvrstavanje finansijskih sredstava i analize ukupne makroekonomske i političke scene kao definisane osnovnim ekonomskim, finansijskim i operativnim faktorima, tržišnom sentimentu i tehničkim dešavanjima na grafikonima.

Gdeinvestirati.com
Previous Evropske berze prate pad Wall Streeta i azijskih berzi
Next Izvoz IT usluga u prošloj godini vredeo 740 miliona evra

You might also like

Makroekonomija

Vujović: Reformom Poreske uprave i Carine suzbićemo sivu ekonomiju

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je da Ministarstvo finansija priprema reformu Poreske uprave i Carine i da će se raditi na suzbijanju sive ekonomije.

Makroekonomija

MMF: Kineski dug na “opasnoj putanji”

Veliki dug Kine je na “opasnoj” putanji, koja povećava rizik od oštrog usporavanja privrednog rasta, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF), pozivajući Peking da ubrza strukturne reforme.

Tema dana

Belgrade Venture Forum: Premijerka poručila da inovacije trebaju da budu motor razvoja ekonomije

Premijerka Srbije Ana Brnabić je otvorila najveći forum investicija, inovacija i preduzetništva na Balkanu “Belgrade Venture Forum” i poručila da je cilj vlade da srpska ekonomija bude zasnovana na inovacijama