Kinezi zainteresovani za Zastavu kovačnicu

Kinezi zainteresovani za Zastavu kovačnicu

Tender za novu podaju Zastave kovačnice u bankrotu zakazan je za 24. april. Javnom pozivu zainteresovanim kupcima prethodila je ponovna procena kapitala Kovačnice, pošto je ona prošlogodišnja, na zahtev najvećeg poverioca, Poreske uprave Srbije, sa potraživanjima od 320 miliona dinara, stavljena “ad akta”.

Vrednost Kovačnice kao pravnog lica, prema novoj proceni, iznosi 848,85 miliona dinara, ili 6,75 miliona evra. Novoprocenjena vrednost je za 1,1 milion evra veća od one koju lane nije prihvatila Poreska uprava. Rok za primedbe poverilaca na novu procenu vrednosti Kovačnice u toku je i traje do 21. aprila, a Poreska uprava Srbije, kao ni ostali poverioci do sada je nisu osporavali.

U Kovačnici se nadaju da niko od poverilaca ovoga puta neće imati primedbe da procenjenu vrednost firme, dok u kragujevačkom Privrednom sudu tvrde da su se konačno, dve i po godine od pokretanja stečaja u Kovačnici, stekli uslovi za organizovanje tenderske prodaje.

Tendersku dokumentaciju otkupile su, saznaje Danas, dve kompanije: jedna domaća i jedna kineska. Početna prodajna cena fabrike biće 50 odsto od novoprocenjene vrednosti preduzeća, odnosno nešto više od 3,4 miliona evra.

Propadanje Zastava kovačnice počelo je nakon privatizacije preduzeća koje je 2005. kupio bugarski biznismen Valentin Zaharijev. Fabrički sindikat, radnici i drugi manjinski akcionari godinama su upozoravali javnost i nadležne državne organe da Zaharijev uništava Kovačnicu iznošenjem profita u Bugarsku i ostavljanjem dugova preduzeća u Kragujevcu. Država nije reagovala, iako ima indicija da je Zaharijev, pored Kovačnice, uništio još nekoliko srpskih fabrika.

Izvor: GdeInvestirati/Danas
Previous Izvoz IT usluga u prošloj godini vredeo 740 miliona evra
Next Bus Plus: Uplatite svoju mesečnu dopunu online

You might also like

Kompanije

Iz Makedonije stigla ponuda za BIP od 76.000 evra na mesečnom nivou

Posle skoro deset meseci, 27. marta 2017. godine su se ponovo otvarale ponude pristigle na javni konkurs za poslovno tehničku saradnju sa Beogradskom industrijom piva (BIP).

Kompanije

Airbus potpisao najveći ugovor

Uprava Airbusa je saopštila da će kineskoj kompaniji China Aviation Supplies prodati 140 putničkih aviona.

Prehrambena industrija

Na prodaju proizvodna hala kompanije “Wunder” u Aleksandrovu sa početnom cenom od 63 miliona dinara

Imovina fabrike konditora “Wunder” u stečaju ponuđena je potencijalnim kupcima, a proizvodna hala je površine 1.231 m2 i nalazi se u Aleksandrovu, opština Merošina.