Evropske berze prate pad Wall Streeta i azijskih berzi

Evropske berze prate pad Wall Streeta i azijskih berzi

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro su cene akcija pale, kao i na Wall Streetu i azijskim tržištima, jer su ulagače zabrinule poruke čelnika američke centralne banke.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na gubitku 0,80 odsto, na 7.271 bodu, dok je pariski CAC oslabio 0,60 odsto, na 5.059 bodova, a frankfurtski DAX 0,75 odsto, na 12.125 bodova.

Evropske ulagače pokolebao je jučerašnji pad cena akcija na Wall Streetu za više od 0,2 odsto, a terminski S&P 500 indeks pokazuje da bi i danas na najvećoj svetskoj berzi cene akcija mogla pasti jer je trenutno u minusu 0,2 odsto.

Wall Street se našao pod pritiskom nakon što je juče objavljen zapisnik s poslednje sednice Feda koji pokazuje da mnogi čelnici smatraju da treba početi smanjivati 4.500 milijardi dolara vredan bilans centralne banke u ovoj godini.

“Kupovina imovine od strane centralne banke bila je jedan od ključnih pokretača tržišta gotovo celu deceniju. Povećanje kamata Feda za četvrtinu postotnog boda s vremena na vreme nije ništa u poređenju s utecajem koje bi moglo imati smanjenje bilansa”, kaže Felicity Emmett iz ANZ-a.

Uz to, zapisnik Feda pokazao je da neki njegovi čelnici smatraju da su cene akcija prilično visoke u odnosu na standardne valuacijske mere.

“Ovo je kao da je tržište poliveno hladnom vodom. Poruke da bi Fed mogao početi smanjivati bilans i same su dovoljno šokantne, no raspoloženje je dodatno pogoršano zbog osvrta Feda na valuacije akcija, što je vrlo retko”, kaže Norihiro Fujito, strateg u firmi Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

I na azijskim su berzama cene akcija jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 10,00 sati bio u minusu 0,8 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks pao 1,4 odsto, na 18.597 bodova, najniži nivo od početka decembra.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Azijske berze: Mali pad akcija, slabiji dolar
Next Prognoza Saxo Bank za drugi kvartal 2017: Evropa pogrešno procenjena

You might also like

Berza

Wall Street: Skok Apple-ovih akcija podupro indekse

Na Wall Streetu je u sredu S&P 500 indeks blago porastao, nakon četiri dana pada, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cene akcija Applea jer je taj tehnološki div izvestio

Berza

Dinar nastavlja mirovanje, kurs 118,0278

Zvanični srednji kurs dinara iznosi 118,0278 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na prethodni dan, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze

Wall Street: Indeksi pod pritiskom zbog pada cena nafte

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi skliznuli s rekordnih nivoa, a među najvećim gubitnicama bile su akcije energetskog sektora jer su cene nafte oštro pale.