EU usvojila antidamping mere za kineski čelik, Srbija pod nadzorom

EU usvojila antidamping mere za kineski čelik, Srbija pod nadzorom

Evropska komisija je definitivno usvojila zaštitne mere protiv jeftinog čelika iz Kine, dok mere za čelik iz Srbije i još četiri zemlje nisu usvojene već će se nastaviti nadzor tokom dodatnih šest meseci, saopšteno je danas u Briselu.

Mere protiv Kine su privremeno usvojene u oktobru, a sada su donete definitivne mere koje podrazumevaju još više carine, što će prema objašnjenju portparola Komisije služiti da se “evropski proizvodjači čelika zaštite od štetnih efekata kineskog dampinga”, odnosno nerealnog snižavanja cena.

Evropska unija pomno prati sektor čelika, u kojem postoji veliki višak kapaciteta na svetskom nivou, i do sada je doneto više desetina mera, a ovog puta u pitanju su neki proizvodi toplovaljanog čelika.

EU je saopštila i da neće nametnuti privremene mere za ove proizvode iz Brazila, Irana, Rusije, Srbije i Ukrajine, o kojima je u julu pokrenuta istraga.

“Istraga o proizvodima iz ovih zemalja će se nastaviti tokom još šest meseci i biće detaljnije procenjen uticaj mogućih mera na industrije koje koriste uvezeni čelik” za proizvode u EU, naveo je portparol Komisije.

Istraga je pokrenuta u julu na osnovu žalbe uzdruženja evropskih proizvođača čelika, Eurofer, podnete 23. maja, po osnovu člana 5 regulative o zaštiti od damping uvoza iz zemalja koje nisu članice Evropske zajednice.

Srbija je tada najavila da će sarađivati u istrazi.

Izvor:EurActiv
Previous Beogradska berza u padu, deveti dan zaredom
Next Međunarodni INAT Summit 2017 od 20. do 23. aprila u Beogradu

You might also like

Kompanije

Kina uvela antidamping namete na uvoz čelika iz EU, Južne Koreje i Japana

Kina je uvela antidamping namete na uvoz čelika iz Evropske unije, Južne Koreje i Japana, saopštilo je u nedelju kinesko Ministarstvo trgovine.

Najvažnije vesti

Aerodrom Nikola Tesla: Produžen rok za izbor ponuđača do 29. decembra

Rok za izbor ponuđača za koncesiju za Aerodrom Nikola Tesla produžen je do 29. decembra, objavljeno je u obaveštenju Vlade Srbije i Aerodroma „Nikola Tesla“.

Kompanije

Vojput nastavlja gradnju Ipsilon kraka vredan 123,5 miliona dinara

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas ugovor sa preduzećem Vojput za nastavak gradnje Ipsilon kraka Koridora 10 kod Subotice, poručujući da će ova