Tramp menja zakonske propise u sektoru finansijskih usluga, potrošači neće biti na prvom mestu

Tramp menja zakonske propise u sektoru finansijskih usluga, potrošači neće biti na prvom mestu

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da njegova administracija radi na izmenama bankarske regulative poznate kao “Dodd-Frankov” zakon iz 2010. godine, kojim se reguliše poslovanje finansijskih institucija i regulatornih agencija.

“Izaći ćemo sa nekim veoma snažnim preporukama i radićemo stvari koje će biti veoma dobre za bankarski sektor kako bi banke mogle da odobre sredstva ljudima kojima su potrebna”, rekao je Tramp na sastanku sa jednim poslovnim liderom u Beloj kući, a prenosi agencija Reuters.

“Značajno ćemo izmeniti zakon “Dodd-Frank”. Želimo jaka ograničenja, želimo jaku regulativu. Ali ne i regulativu koja onemogućava bankama da odobre kredit ljudima koji će stvarati nova radna mesta”, istakao je Tramp.

Dodd-Frank zakon je bio odgovor Baraka Obame na katastrofalnu finansijsku krizu iz 2008./2009. godine, koju su rizičnim, neodgovornim i nemoralnim poslovanjem izazvale velike banke, uglavnom njihov investicioni deo, i rejting agencije.

Zakonom su uvedena brojna ograničenja u finansijskom poslovanju i smatra se najopsežnijom takvom regulativom još od vremena F.D.Roosvelt-a i Velike depresije 30-ih godina prošlog veka, a ime je dobio prema dvojici poslanika demokrata koji su ga predložili u Kongresu (Christopher J. Dodd i Barney Frank).

Od stupanja zakona na snagu mnogi investitori na Wall Street-u mu se protive, tvrdeći da ih previše ograničava u poslovanju.

Zakonom je, između ostalog, kreirana i Kancelarija za zaštitu potrošača čija je uloga da osigura da banke, kreditori i druge finansijske kompanije pošteno tretiraju američke potrošače.

Glavni ciljevi tog zakona bili su da se više nikad ne ponovi situacija u kojoj država milijardama poreskih obveznika mora da spasava banke koje su “prevelike da bi smele da propadnu”.

Trampova administracija tvrdi, međutim, da zakon nije postigao svoje ciljeve i da se naprosto radi o primeru prevelike kontrole vlade nad finansijskim tržištima, što je tradicionalna mantra svih republikanaca kad su u pitanju velike banke i velike firme.

Neki misle drugačije. “Ukidanje nekih odredbi Dodd-Frankova zakona je dobar potez jer omogućava malim bankama da se takmiče nudeći konkurentnije uluge potrošačima”, rekao je nedavno za BBC Jasper Lawler, berzanski analitičar u “London Capital Group”. “Međutim potpuno ukidanje Dodd-Frankova zakona “dovodi ceo sistem u rizik ponavljanja 2008. godine”.

Per Bolund, iz ministarstva finansija Švedske smatra da je ukidanje Dodd-Frankova zakona “opasno, štetno, i vrlo nesretno”.

Šef sindikata: Tramp mora izabrati između Wall Street-a i radnika

Vođa američkih sindikata rekao je da se boji da će “volstritsko krilo Bele kuće” poništiti obećanje predsednika Donalda Trampa iz predizborne kampanje da će zaštititi američke radnike.

Predsednik moćne konfederacije sindikata AFL-CIO, Ričard Tramka je rekao da Tramp ne može da tvrdi da je zaštitnik američkih radnika kada popušta propise o zaštiti na radu. On je Trampa kritikovao i zbog kašnjenja propisa prema kojem finansijski savetnici moraju delovati u najboljem interesu svojih klijenata.

Neposredno pred Tramkin govor u Nacionalnom pres klubu u utorak, Tramp je razgovarao s liderima sindikata građevinarstva i ponovio obećanje da će “američke radnike staviti na prvo mesto”.

Tramka je rekao da želi da predsednik “razgovara s više radnika”.

Izvor:Agencije

Previous Ralph Lauren zatvara butike i ukida radna mesta
Next Wall Street: Manji rast indeksa

You might also like

Energetika i naftna industrija

Ravnoteža na tržištu nafte

Postoje znaci da se na globalnom tržištu nafte vraća ravnoteža između proizvodnje i zaliha u industrijalizovanim zemljama, saopštila je danas Svetska eneregetska agencija (IEA).

Makroekonomija

Nemačke firme zainteresovane za saradnju sa srpskim dobavljačima

Predsednik Privredne Komore Srbije Marko Čadež izjavio je da su se predstavnici deset velikih nemačkih firmi sastali danas u Privrednoj komori Srbije sa predstavnicima 87 kompanija iz Srbije radi razgovora

Makroekonomija

Dejan Šoškić: Vlada treba da napravi neki aranžman sa MMF

Bivši guverner NBS Dejan Šoškić veruje da Srbija treba da napravi neku vrstu aranžmana sa MMF u narednom periodu.