U SAD-u od 2001. ukinuto više od polovine radnih mesta u štampanim medijima

U SAD-u od 2001. ukinuto više od polovine radnih mesta u štampanim medijima

Više od polovine radnih mesta u štampanim medijima u SAD-u ukinuto je od 2001. godine, pokazuju službeni podaci, pri čemu je velik deo tih gubitaka nadomešten zapošljavanjem u internet firmama.

Statistika Vladinog ureda za zapošljavanje pokazuje kako je broj radnih mesta u štampanim medijima u SAD-u pao sa 412 hiljada u januaru 2001. godine na 174 hiljade u septembru 2016. godine.

U internet izdavaštvu i području medijskih portala broj poslova narastao je sa 67 hiljada u 2007. godini, prvoj za koju su u vladi raspolagali potrebnim podacima, na prošlogodišnjih 206 hiljada.

Podaci potvrđuju velika previranja u medijskoj industriji, gde je prelazak na digitalne medije nametnuo veliko rezanje troškova i talase otkaza u štampi.

Isti izveštaji pokazuju kako je broj firmi u segmentu novinskog izdavaštva pao za 18 odsto, s 9.310 u 2001. na 7.623 u prošloj godini.

Broj portala koji se bave medijskim izdavaštvom i drugim aktivnostima na Internetu skočio je od 2007. godine 150 odsto, na 13.924, pokazuju vladini izveštaji.

Podaci pokazuju pad broja radnih mesta u području izdavanja časopisa, knjiga, kao i emitovanju radio stanica, dok je nivo zaposlenosti u televizijskoj industriji gotovo stagnirala od 2001. godine.

Broj nedeljnika i mesečnih časopisa, dostigao je vrhunac 2008. kada ih je bilo 9.232., i od tad beleži pad. U 2016. godini bilo ih je 7.566.

Izvor: Agencije
Previous BMW pretekao Mercedes na američkom tržištu luksuznih vozila
Next Beogradska berza: Novi maksimum Energoprojekta, Planinka iz Kuršumlije najprometnija

You might also like

Kompanije

Rađa se novi div: VW i JAC spremaju veliki bum

Kineska automobilska kompanija JAC Motors dobila je “zeleno svetlo” kineskih vlasti za formiranje zajedničkog preduzeća sa nemačkim Volkswagenom. 

IT

Google dobija konkurenta u web oglašavanju

Najpopularnija društvena mreža na svetu Facebook, planira da promeni način oglašavanja čime će postati konkurent kompaniji Google.

Najvažnije vesti

Kinezi preuzimaju RTB Bor, nude dobro plaćene poslove

Veliki kineski rudarski konglomerat “Zijin Mining Group” od danas je strateški partner RTB Bor.