FT: Bankarima funta atraktivnija od evra

FT: Bankarima funta atraktivnija od evra

Zabrinutost zbog političke nestabilnosti, slabog rasta i politike negativnih kamatnih stopa Evropske centralne banke (ECB) navela je centralne banke u svetu da smanjuju izloženost prema evru, piše londonski Financial Times, pozivajući se na anketu među direktorima deviznih rezervi 80 centralnih banaka.

Rezultate ankete su obradili i objavili britanska HSBC banka i časopis Trgovanje centralnog bankarstva.

Istraživanje pokazuje da bankari iz celog sveta gledaju na Veliku Britaniji kao na sigurnije mesto od evrozone za investiranje sredstava iz njihovih rezervi, prenosi Russia Today.

Oni prednost daju britanskoj valuti kao dugoročno stabilnoj alternativi, uprkos neizvesnosti zbog procesa Brexita koji je prošle nedelje i formalno pokrenula premijerka Tereza Mej.

Funta je počela da jača prema evru nakon pokretanja člana 50. Lisabonskog sporazuma u sredu, dobivši na vrednosti 2,63 odsto što je rezultiralo rastom kursa na 1,1785 evra za jednu funtu sa ranijeg nivoa od 1,1483.

Odluka Velike Britanije da istupi iz EU nije uticala na popularnost funte kao investicione valute do sada, pokazala je anketa.

Sedamdeset i jedan odsto ispitanika izjavilo je da atraktivnost funte ostaje visoka na duži rok. Mnogi bankari izrazili su nadu da Brexit može da im pruži priliku za dodatnu diverzifikaciju portfelja u budućnosti.

Istraživanje takođe pokazuje da 80 centralnih banaka najviše strahuje ove godine za stabilnost evrozone, u kojoj su zajedno odgovorni za investicije u vrednosti od gotovo 6.000 milijardi evra.

Neki od njih su smanjili svoju ukupnu izloženost prema evru, dok su drugi srezali ulaganja u hartije denominovane u evrima na minimum.

Više od dve trećine od 80 centralnih banaka promenilo je alociranje sredstava u svojim portfeljima, a približno isto toliko njih je promenilo ročnost svojih ulaganja.

Centralne banke u zemljama u razvoju i tržištima u usponu sklonije su udaljavanju od evra nego one u iz razvijenih ekonomija, navodi se u tekstu.

Izvor:Tanjug
Previous Za 60 dana ležanja u krevetu, 16 hiljada evra - ko preživi
Next Vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o hemijskom napadu u Siriji

You might also like

Svetske berze

Wall Street: Dow Jones pao, S&P 500 porastao

Na Wall Streetu je u opreznom trgovanju Dow Jones indeks oslabio četvrti dan zaredom, dok je S&P 500 ojačao, zahvaljujući rastu cena akcija tehnoloških i medijskih kompanija.

Svetske berze

Prva emisija obveznica Srpske od 200 miliona eura emitovana na Bečkoj berzi

Prva emisija obveznica Republike Srpske od 200 miliona evra emitovana je juče na Bečkoj berzi.

Berza

Dinar miruje prema evru, oslabio u odnosu na dolar

Dinar miruje prema evru i zvanični srednji kurs za danas iznosi 122,8514 dinara za jedan evro.