Beogradska berza: Novi maksimum Energoprojekta, Planinka iz Kuršumlije najprometnija

Beogradska berza: Novi maksimum Energoprojekta, Planinka iz Kuršumlije najprometnija

Sedmi dan zaredom nastavljen je pad beogradskog tržišta akcija uz solidnu realizaciju od 264,7 miliona RSD (2,1 milion EUR) a najveći deo prometa zauzele su državne hartije.

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, blago se spustio na 729,5 poena.

Među likvidnijim akcijama Energoprojekt holding (ENHL) je ponovo zauzeo vodeće mesto ostvarivši promet od 3,8 miliona RSD uz nastavak kontinuiranog rasta do nivoa 1.502 RSD. U toku trgovačkog dana Energoprojekt je dostizao novi višegodišnji maksimum od 1.515 RSD.

Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) blago je porastao na 1.295 RSD uz trgovanje vredno 3,1 milion RSD. Ova kompanija je u martu zabeležila veliki skok prometa robe od 62,2% u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je u prvom tromesečju rast prometa robe iznosio 17,5%.

Naftna industrija Srbije (NIIS) ojačala je 0,3% na 743 RSD uz realizaciju od 2,1 milion RSD.

foto: probjave.com

foto: probjave.com

Dunav osiguranje (DNOS) zabeležilo promet od 1,2 miliona RSD po prosečnoj ceni od 1.480 RSD. Ovo najveće domaće osiguranje u 2016. ostvarilo je bruto premiju od 22,9 milijardi RSD (rast od 6,7%), dok je neto dobitak kompanije porastao 131,3% na 897,8 miliona RSD. Uprava je predložila da se akcionarima iz prošlogodišnje dobiti isplati 894,3 miliona RSD na ime dividendi odnosno 101,87 RSD po akciji, a pravo na isplatu imaće akcionari koji budu imali taj status na dan 17. aprila tekuće godine.

Akcije Impola iz Sevojna ojačale su 2,3% na 3.498 RSD uz realizaciju od pola miliona RSD, dok je bečejski Sojaprotein (SJPT) oslabio dodatnih 1,8% na 535 RSD uz promet od 0,2 miliona RSD.

Najprometnija akcija danas bila je Planinka iz Kuršumlije (PLNN) uz trgovanje vredno 5,7 miliona RSD po ceni od 38.000 RSD. Ova kompanija je zakazala redovnu skupštinu akcionara za 26. april a na dnevnom redu je i predlog odluke o povlačenju akcija sa regulisanog trišta uz pravo otkupa akcija od nesaglasnih akcionara.

Obveznica RSO15102 denominovana u dinarima, koja dospeva na naplatu 5. februara 2022. godine, zabeležila je promet od 239,6 miliona RSD (1,9 miliona EUR) uz prinos od 5,6%.

Izvor: Wisebroker
Previous U SAD-u od 2001. ukinuto više od polovine radnih mesta u štampanim medijima
Next Za 60 dana ležanja u krevetu, 16 hiljada evra - ko preživi

You might also like

Berza

Da li je sada pravi trenutak za kupovinu američkog dolara?

Globalno valutno tržište (Forex) je potpuno decentralizovano, što znači da ne postoji jedna berza preko koje se može trgovati valutama kao što su američki dolar, evro, franak, funta, nego učesnici

Berza

Evropske berze u blagom minusu, nafta iznad 41 dolara, britanska funta slabi

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi u ponedeljak su balansirali između plusa i minusa u skaldu sa kretanjima cene nafte da bi trgovanje ipak zatvorili u negativnoj teritoriji pritisnuti akcijama

Berza

Wall Street: Indeksi dosegli nove rekorde na krilima “fenomenalnog” poreskog plana

Podstaknuti najavljenim Trampovim “fenomenalnim” poreskim planom i rastom cena nafte indeksi na američkim berzama u petak su dostigli nove rekorde, zabeleživši treći nedeljni dobitak.