EU: Stopa nezaposlenosti u februaru najniža za sedam godina

EU: Stopa nezaposlenosti u februaru najniža za sedam godina

Evropska kancelarija za statistiku Eurostat, saopštila je danas podatak da je nezaposlenost u evrozoni u februaru pala za 0,1 procentni poen na 9,5 odsto, što je najniži nivo od maja 2009.

Ova cifra je u skladu sa očekivanjima analitičara sa kojima je razgovarala firma za finansijske usluge Factset.

Stopa nezaposlenosti u evrozoni u septembru prošle godine spustila se ispod simboličnog nivoa od 10 odsto i od tada i dalje pada. Međutim ta cifra i dalje skriva velike razlike između 19 zemalja u sastavu evrozone.

Tako je nezaposlenost niska u Nemačkoj 3,9 odsto i na Malti 4,1 odsto dok je u Španiji 18 odsto i u Grčkoj 23,1 odsto u decembru 2016, što je poslednji raspoloživ podatak, dve zemlje koje beleže najviše stope nezaposlenosti u evrozoni.

Nezaposlenost među mladim je i dalje vrlo visoka u te dve zemlje, 45,2 odsto u Grčkoj i 41,5 odsto u Španiji, a takođe je visoka u Italiji 35,2 odsto, dok je u Nemačkoj 6,6 odsto.

Stopa nezaposlenosti u 28 zemalja Evropske unije je pala na 8,0 odsto što je najniža stopa od januara 2009. godine.

Nezaposlenost pada u 26 zemalja članica Unije ali raste u Danskoj, sa 6,0 odsto na 6,4 odsto i u Litvaniji sa 8,0 odsto na 8,3 odsto.

U Francuskoj je stopa nezaposlenosti nepromenjena od novembra 2016. godine i iznosi 10.0 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous U Srbiji raste kupovina polisa životnog osiguranja
Next Prihodi kompanije BlackBerry premašili očekivanja analitičara

You might also like

Nauka

Brainstorm Tech: Podaci će postati nova valuta

Vrednost informacija raste eksponencijalno svakoga dana, a u budućnosti će se podacima trgovati i postaće nova nafta ili valuta, zaključili su govornici na Fortune-ovoj Brainstorm Tech konferenciji u Aspenu, koja

Makroekonomija

Spasilački fond evrozone isplatio Grčkoj 7,5 milijardi evra

Nakon uspešnog završetka revizije grčkog programa pomoći, Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM) isplatio je danas tranšu pomoći Grčkoj od 7,5 milijardi evra, izjavio je šef spasilačkog fonda evrozone, Klaus Regling.

Makroekonomija

Rusija: Trenutne zalihe zlata 1.800 tona

Trenutna količina zlata u deviznim rezervama Centralne banke Ruske Federacije iznosi više od 1.800 tona – prema tom pokazatelju Rusija zauzima šestu poziciju u svetu.