Ruska VTB banka prodaje svoje poslovanje u Srbiji

Ruska VTB banka prodaje svoje poslovanje u Srbiji

Vlasnici VTB banke, druge po veličini u Rusiji, prodaće svoje poslovanje u Srbiji, za koje već postoje dva ozbiljna kandidata, otkriva Blic, .

Zainteresovane su dve banke, koje već posluju na srpskom tržištu, a u vlasništvu su stranaca. Razgovori između predstavnika matične VTB banke u Rusiji i potencijalnih kupaca su u toku, a završetak celog procesa očekuje se u narednih nekoliko meseci.

Ova saznanja potvrdili su Blicu i u Narodnoj banci Srbije.

Guvernerka Jorgovanka Tabaković kaže za ovaj list da postoje interesi više kupaca.

– Zasad, još niko nije zvanično aplicirao. Mogu samo da kažem da su u pitanju vrlo ozbiljni potencijalni kupci – rekla je Tabaković.

Prema njenim rečima, dok neko od njih ne potvrdi zvanično da je zainteresovan, NBS neće izlaziti u javnost s imenima tih banaka.

VTB banka je u Srbiju došla 2013. godine, kada ju je preuzela Moskovsku banku, koja je počela da posluje kod nas još od 2008. To je bila prva banka u Srbiji sa ruskim kapitalom. Na tržištu Srbije VTB banka ima minimalno učešće, a prošlu godinu, prema izveštaju NBS, završila je sa gubitkom od oko 810 miliona dinara.

VTB grupa, pored banke ćerke u Srbiji, prodaje i svoje banke u Ukraijini i Francuskoj.

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Ujedinjene nacije objavile listu 11. najboljih zemalja za život
Next Jeff Bezos pretekao Warrena Buffetta i Amancia Ortegu na listi najbogatijih ljudi na svetu

You might also like

Kompanije

Soko Štark dobio nagradu za najbolji odnos cene i kvaliteta

Nagrada za najpovoljniju kupovinu u Srbiji (Best Buy Award) za 2017/18, odlukom potrošača, pripala je kompaniji Soko Štark, prema veb anketi švajcarske organizacije za istraživanje tržišta Icertias.

Kompanije

Western Digital kupuje SanDisk

Western Digital je u toku oktobra prošle godine najavio kupovinu kompanije SanDisk po ceni od 19 milijardi dolara.

Industrija

Alfa plam napušta listing Beogradske berze

Odlukom odbora direktora Alfa plama, ova kompanija će napustiti listing domaćeg berzanskog tržišta (Standard market) i uključiće emitovane akcije na tržišni segment Open market.