Predsednici Srbije i Kine u Pekingu o novim zajedničkim projektima dve zemlje

Predsednici Srbije i Kine u Pekingu o novim zajedničkim projektima dve zemlje

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas u Pekingu sa predsednikom Kine Si Đinpingom, sa kojim će razgovarati o razvoju zajedničkih srpsko-kineskih projekata.

Sa tog sastanka očekuju se važne vesti za srpsku privredu i ekonomiju, a posebno vest o otvaranju avionske linije Beograd – Peking i, eventualno, o mogućnosti ulaganja Kineza u RTB Bor.

Predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću uručeno je danas priznanje o počasnom građaninu Pekinga.

Predsednik Nikolić je to priznanje dobio u znak njegovog ličnog doprinosa unapređenju prijateljskih veza dve zemlje.

Kako je saopštila Pres služba Predsednika, predsednik Kine Si Đinping je, u čast posete predsednika Nikolića, odlučio da Kina donira Srbiji sto miliona juana (oko 14 miliona evra).

U razgovoru sa predsednikom Srbije, kineski predsednik je rekao i da je Srbija dobrodošla da otvori Srpski kulturni centar u Pekingu.

Predsednik Nikolić sutra završava zvaničnu posetu Narodnoj Republici Kini susretom sa premijerom Kine Li Kećijangom i sa predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Džangom Deđiangom, saopštila je Pres služba Predsednika.

Sa Si Đinpingom o ranije dogovorenim projektima

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping razgovarali su danas u Pekingu o novim zajedničkim projektima dve zemlje i o napretku ranije dogovorenih projekata.

Predsednik Nikolić je posebnu pažnju posvetio projektu privatizacije Rudarsko-topioničarskog basena Bor, kao i privatizaciji aerodroma „Nikola Tesla”, uz otvaranje direktne avio-linije Beograd – Peking, za šta su interesovanje izrazile već dve kineske kompanije.

Predsednik Kine Si Đinping obećao je podršku predlozima koje je u razgovoru izneo predsednik Nikolić, rekavši da će lično podsticati kineske preduzetnike da učestvuju u realizaciji svih navedenih projekata, kao i da su im sva vrata otvorena prošlogodišnjim potpisivanjem Sporazuma o sveobuhvatnoj strateškoj saradnji Srbije i Kine.

On je izrazio zadovoljstvo aktivnom ulogom Srbije u inicijativi „16 plus 1″, kao i saradnjom u okviru projekta „Jedan pojas – jedan put”.

Predsednik Si Đinping je rekao da Kina Srbiju smatra „čeličnim prijateljem”, a takav stav se čitavog dana mogao osetiti u odnosu kineskog predsednika prema srpskom prijatelju, kao i u nezabeleženim demonstracijama počasti i gostoprimstva.

Predsednik Si Đinping je istakao da je Kina spremna da podrži osnivanje Centra za izgradnju infrastrukture u projektu „16 plus 1″. Takođe, on je sa velikim zadovoljstvom primio vest da su Makedonija i Grčka, pored Srbije, zainteresovane da se Kina angažuje u izgradnji plovnog koridora Dunav – Morava – Vardar – Egejsko more.

Dva predsednika su se dogovorila da predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uzme učešće na sastanku na vrhu krajem maja ove godine u Pekingu u vezi sa inicijativom „Jedan pojas – jedan put”.

Ranije danas, predsednik Nikolić je nastavio susrete sa predstavnicima kineskih kompanija. U razgovoru sa delegacijama kompanija Huavei, Liten Grupe i Šangaj lizinga, predsednik Nikolić je još jednom naveo sve prednosti ulaganja u srpsku privredu. Istovremeno je održana i ceremonija potpisivanja Memoranduma o razumevanju o realizaciji investicionog projekta kompanije Zheijang Kangyi Sanitary Ware Co. Ltd. na teritoriji opštine Kula, koji su potpisali ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević i generalni direktor kompanije, Jung Guoping.

Predsednik Nikolić će sutra završiti zvaničnu posetu Narodnoj Republici Kini susretom sa premijerom Kine Li Kećijangom i sa predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Džangom Deđiangom, saopštila je Pres služba Predsednika.

Izvor:Tanjug
Previous Dun & Bradstreet: Kreditno okruženje u Srbiji se popravlja, ali...
Next Američki državni sekretar Ankari: Turska važna za bezbednost SAD i ekonomske veze sa regionom

You might also like

Društvo

Benjamin Powell: Srbija može dostići rast na način kao i svaka druga zemlja u svetu

Brexit ne mora negativno da utiče na ekonomiju EU niti na privrede malih zemlja čiji je EU glavni trgovinski partner, kao što je Srbija, izjavio je direktor Instituta za slobodno

Tema dana

Francuski predsednički izbori: Ekonomija nonsensa Nacionalnog fronta

Francuski predsednički izbori su u fokusu globalnih finansijskih tržišta. Prema analizama javnog mnjenja, Marine Le Pen, lider desničarskog Nacionalnog fronta ima velike izglede da uđe u drugi krug, –  i

Kompanije

Delegacija Srbije u Alibabi razgovaraće o otvaranju logističkog centra

Kineska kompanija „Alibaba”, jedna od najvećih internet prodavnica u svetu, zainteresovana je da u Srbiji pronađe strateškog partnera za otvaranje logističkog centra, iako u Frankfurtu već imaju jedan centar.