NATO sa 3 milijarde evra unapređuje svoju tehnologiju

NATO sa 3 milijarde evra unapređuje svoju tehnologiju

Najveći vojni savez na svetu planira da potroši tri milijarde evra na unapređenje svoje satelitske i kompjuterske tehnologije u naredne tri godine dok se prilagođava novim pretnjama.

Svrha tih ulaganja je da Severnoatlantska alijansa – NATO, obeshrabri hakere i eliminiše druge pretnje, među kojima iranske rakete, izjavio je jedan visoki zvaničnik.

Visoki zvaničnik Agencije NATO za komunikacije i informacije izjavio je da ti planovi uključuju ulaganje od 1,7 milijardi dolara u satelitske komunikacije, kako bi se pružila bolja podrška vojnicima i brodovima raspoređenim širom Saveza kao i pomoć u korišćenju dronova.

Za sada nije jasno hoće li saveznice NATO finansirati novi vojni komunikacioni satelit ili se povećanje širokopojasnog kapaciteta može postići pomoću postojećih američkih i drugih savezničkih satelita.

Ti predlozi, za koje deo finansijskih sredstava još moraju odobriti vlade NATO, takođe predviđaju ulaganje oko 800 miliona evra u kompjuterske sisteme koji pomažu u zapovedanju vazdušnom i raketnom obranom, rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Sedamdeset i jedan milion evra biće potrošen na poboljšanje zaštite 32 glavne lokacije NATO od kibernetičkih napada. Još 180 miliona evra biće uloženo u sigurniju mobilnu komunikaciju savezničkih vojnika na terenu.

NATO će detaljno predstaviti svoje potrebe na konferenciji u Otavi u aprilu.

Izvor: SEEbiz
Previous Wall Street: Dobri ekonomski podaci podstakli rast indeksa
Next Amazon kupuje najveću bliskoistočnu online trgovinu

You might also like

Najvažnije vesti

U Srbiji sve razvijeniji novi vid zdravstvenog biznisa

Sve rasprostranjeniji medicinski turizam u svetu iznosi više od 100 milijardi dolara, dok u Srbiji u ova oblast nije dovoljno iskorišćena.

Društvo

Predsednik Nikolić na sednici Saveta bezbednosti UN: Srbija za mir i dijalog, ali neće pristati na ucene

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da će Srbija nastaviti da sprovodi miroljubivu politiku i da vodi dijalog s Prištinom, da je spremna za dogovore i kompromise, ali da

Turizam

Austrijski Falkensteiner preuzeo Queen of Montenegro

Od 23. juna 2018.godine, hotelska grupacija Falkensteiner, jedna od vodećih turističkih kompanija, prisutna u šest evropskih zemalja s trenutno 32 hotela i rezidencija s četiri i pet zvezdica, upravlja hotelom Queen of