EU blokirala spajanje dve najveće evropske berze

EU blokirala spajanje dve najveće evropske berze

Evropska unija je blokirala planirano spajanje nemačke Deutsche berze i Londonske berze (LSE), saopšteno je danas.

“Koncentracija između Deutsche Berze i Londonske berze znatno bi smanjila konkurenciju”, rekla je evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margrete Vestager obrazlažući odluku.

Ona je rekla da bi se tim spajanjem formirao “de fakto monopol” u ključnoj oblasti kao što su obveznice.

Londonska berza je prošlog meseca saopštia da ne može da se obaveže da će prodati svoj većinski udeo u elektronskom tržištu obveznica MTS, što bi smanjilo zabrinutost evropskog regulatornog tela.

Dve kompanije najavile su dogovor o spajanju u martu 2016. godine, tri mesca pre nego što su britanski glasači odlučili na referendumu da napuste Evropsku uniju. Obe berze su naglasile medjutim da dogovor ima smisla i ako Britanci odluče da izadju iz EU.

“Pošto strane nisu predložile potrebne korektivne mere da bi se uklonili strahovi oko konkurencije koje smo izrazili Komisija je odlučila da zabrani to spajanje”, rekla je Vestager.

Prema dogovoru deoničari Deutsche Boerse koja vodi frankfurtsku berzu, imali bi 54,4 odsto spojene kompanije.

Izvor:Beta
Previous Amazon kupuje najveću bliskoistočnu online trgovinu
Next RFZO: Informacija o zdravstvenoj kartici može se dobiti bez odlaska na šalter

You might also like

Berza

Azijske berze: Suzdržana trgovina zbog pomešanih signala

Azijske berze imale su u sredu suzdržanu trgovinu, zbog pomešanih signala – otvaranja berzi strancima i opreza zbog izjava američkih zvaničnika.

Društvo

Prosečna junska neto plata 49.226 dinara

Prosečna neto plata u Srbiji za juni 2018. godine iznosila je 49 226 dinara, što odgovara protivvrednosti od 417 evra, objavio Republički zavod za statistiku.

Telekomunikacije

Telenor prodao poslovanje u Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj i Mađarskoj

Telenor grupa potpisala je ugovor o prodaji svog poslovanja u regionu centralne i istočne Evrope sa PPF grupom u vrednosti od  2,8 milijardi evra.